Австралия – вулкани

Вулканите на Австралия

В Австралия, активните вулкани там континент “почива” на твърда плоча, така че няма геоложки дейност в Австралия има около един и половина милиона години – за разлика от Полинезия, най-близкия съсед, Австралия, където има най-високата в света, Мауна Лоа и Мауна Кеа ,

Има ли вулкани в Австралия?

Австралия, активните вулкани на “съседите” дават доста проблеми – само ехото достига до континента. Единственото нещо, което може да повлияе на тектонична активност на вулкана в квартала с континенталната част – така че е на добива на газ от крайбрежния шелф.

Ако смятате, че Австралия не е като континент, а като държава, трябва да помните, че тя включва островите на Полинезия и Океания. Ето защо отговорът на въпроса “Има ли вулкани в Австралия” ще бъде положителен. Но списъкът на изчезналите вулкани в Австралия е доста голям; той включва 18 вулкани, като Атертън (по склоновете му днес е град Атертън, този вулкан е изригвал сравнително наскоро – само преди 100 000 години), Barrino и Когато е в употреба (в техните кратери сега са разположени съответно с едно и също име на езерото), Hillsborough, Bundaberg и други.

Моусън

В 4000 km от Австралия е вулканичен остров Хърд, който е базалтов стратовулкан Моусън (той има друго име – “Биг Бен”). Моусън – активен вулкан: неговите изригвания са били регистрирани през 1881, 1910, 1950-1954, 1984-1985, 1993, 2000 година. Последното изригване до момента е настъпило от май 2006 г. до ноември 2007 г.

Нарича се Мавсън в чест на австралийския геолог, изследовател на Антарктика Дъглас Маусън. Този вулкан се издига над морското равнище до височина 2745 м (е най-високата точка в щата Австралия). Тесен провлак свързва Маусън със съседния вулкан Диксон.

Моусън

Подземна верига от вулкани на континента Австралия

В изданието 2015 Cnet публикува резултатите от изследователска група, водена от Роди Дейвис: Австралия е открита най-дългата в света континентален верига от вулкани, скрит в дълбините на земната кора. Дължината на веригата е 2 хиляди километра, тя е почти 2 пъти по-голяма от дължината на подземната верига Йелоустоун.

Веригата от вулкани, която получава поетичното име “Пътеката на пожарите”, пресича почти изцяло източната част на континента. Тя е била формирана в резултат на преминаването на континента (по време на смяната) над активната вулканична точка в земната мантия. Дължина – не е единствената интересна особеност на “Пътят на пожари”: тя е и достатъчно далеч от тектонична плоча, върху която е австралийския континент, така че веригата привлича все повече внимание на учените: те смятат, че неговото изследване може да хвърли светлина върху процесите на движение на континента.

Най-дългата континентална подземна верига от вулкани

Вулканичните острови на Австралия

На 770 км от Сидни е вулканичен остров на Лорд Хоу, е древен вулканичен остров на Тихия океан; тя е създадена в резултат на обединението на два вулканични острова. На 20 км е друг вулканичен остров, Пирамида на Бол (и двата острова са били отваряни, в същото време, през 1788 г.). Бол-пирамидата е най-високата от всички вулканични скали, височината на която е 562 м над морското равнище. Днес островът е част от парка “Lord Howe Marine”.

Островът на Пирамидите на Бол Остров Лорд Хоу