Интересни факти за Япония

интересни факти за Япония

Държава на изгряващото слънце – Япония – необичайна, в нещо екзотично, уникално и привлекателно. Тук древните традиции на мъдрите хора и нововъведенията на европейската цивилизация хармонично се преплитат по такъв начин, че японците, въпреки че са вярно в своята идентичност, се смятат за една от икономически и културно развитите страни по света. И тъй като не всички ние имаме възможността лично да опознаем страната и нейните хора, ще се опитаме да ви разкажем за най-интересните факти за Япония.

 1. Досега империята! Сред интересните факти за Япония изглежда подходящо да ни информирате, че официално страната все още се смята за империя. И единственият в света! Дори сега страната е оглавявана от император Акихито, 125-ият потомък на династия, основан от император Джима през 301 г.пр.Хр. д. В действителност страната се управлява от министър-председателя, назначен от императора след представянето на кандидата от парламента. Самият император играе ролята на държавен глава на дипломатически срещи.
 2. интересни факти за Япония 1

 3. В столицата е скъпо да живееш! Говорейки за интересни факти за Япония, не можем да не споменем, че в продължение на много години Токио е смятан за най-скъпият град в света. Само през последните години, от пиедестала, той бил натиснат от Сингапур. Например, можете да наемете двустаен апартамент за повече от 5000 долара. Продуктите са доста скъпи: десет яйца струват около $ 4, един килограм ориз – $ 8,5, една бира с бира – $ 3,5. В същото време, цените на месото и рибата са относително ниски, но плодовете са скъпи – банани – $ 5, ябълка 2 $.
 4. интересни факти за Япония снимка 2

 5. Честността е второто “Аз” на японците. Ако говорим за културата на Япония, тогава сред интересните факти за националния характер, честността изпъква. Така например, изгубеният обект, най-вероятно ще намерите в офиса “Изгубени и намерени”. Японските политици са толкова честни, че са подали оставка, ако не успеят да изпълнят обещанията си за кампания. Това е невероятно, нали?
 6. Много чисти хора! Японците са особено любители на чистотата на тялото. Те се измиват ежедневно. Но това не е един от най-интересните факти за културата на Япония. В страната обичайно да не се къпят в душ (въпреки че има душ кабини), но да се къпят по всякакъв начин и едновременно с членове на семейството – децата се измиват с родителите си преди осемгодишна възраст. Понякога се взема баня, без да се променя водата.
 7. интересни факти за японската снимка 3

 8. Работата е култ! Японците са може би най-претенциозните работохолици в света. Нормално е да дойдат да работят половин час преди това и да останат за няколко часа. Освен това напускането на кабинета в определеното време не е добре дошло. Японците имат малко почивка и рядко се отпускат. На японски има дори думата “karoshi”, което означава “смърт от прекомерна усърдие”.
 9. интересни факти за Япония снимка 4

 10. Японците обичат да се хранят вкусно. Японците обожават вкусовите (по стандартните си) храни в големи количества, като например да обсъждат храната и да гледат многобройни телевизионни предавания за готвене.
 11. интересни факти за японската снимка 5

 12. Интересно четене! Изненадващи факти за Япония отново са невероятни: в почти всеки малък магазин в Malmal, пресата под подпис “XXX” (hentai) е открито и в големи количества. Японците, без да се притесняват, го четат в обществения транспорт.
 13. интересни факти за Япония снимка 6

 14. Без лед! Почти всички градове в северната част на улицата и тротоарите се затоплят, така че снегът, без да има време да падне, се топи и лед не се образува. В същото време в Япония няма система за централно отопление, а гражданите сами трябва да решат този проблем.
 15. интересни факти за японската снимка 7

 16. Японците са защитени от гостуващите работници. Японците, мъдри хора, се опитаха да се защитят колкото е възможно повече от безработицата. Според закона заплатата на новодошлите трябва да достигне средната заплата на местен жител. Ето защо е по-изгодно за работодателите да наемат японски!
 17. интересни факти за Япония снимка 8

 18. Месеците са номерирани! И отново предлагаме да научим интересни факти за страната на Япония: нямаме имена за месеците на годината, те просто бяха указани с поредни номера. Между другото, учебната година започва тук на 1 април.
 19. интересни факти за Япония снимка 9