Андора

Андора - наследство от предци

В Европа около десетина държави-джудже бяха изгубени и една от тях е невероятното княжество на Андора (Андора). Неговото сега официално име е долината Андора, която не е толкова лесно да се види на картата на Пиринеите в граничната зона с Франция и Испания. След като е напълно затворено, но повече от половин век принцомът става световно известен благодарение на ски курортите, продуктите от овча вълна и местния тютюн.

За страната

Андора заема южния склон в източните Пиренеи в долината на река Valira, средната му височина е над 1200 метра над морското равнище. На север граничи с Франция, общата дължина на границата е 60 км, на юг – с Испания, тук граничната линия е малко по-голяма – 65 км.

Андора няма достъп до морето, тя се смята за най-екологичната държава в Западна Европа и четвъртата европейска джудже. Според световните стандарти Андора заема 178 места през 194 година. Интересен факт е, че според собствените си данни площта на Андора е 468 квадратни метра. км, а архивите на ООН отчитат цифра от 453 квадратни километра.

Климатът и времето в Андора

Андора заема южната долина на Пиринеите, защитена от запад от високите планини. Долната граница не пада по-малко от 880 метра, а най-високият връх е връх Кома-Педроса – 2947 метра. Това са планините, които образуват малкия градски климат на малка страна.

Андора се намира в зона на субтропичен планински климат: през зимата е снежна и студена, а през лятото е хладно и сухо. В рамките на една година 1000-2000 мм валежи спадат, дълбочината на снега – от 50 до 300 мм, и в планините и до два метра. Средните зимни температури варират около + 2 + 8 градуса, лятото + 15 + 20 градуса.

Дъждът обикновено става през есента, когато ветровете донасят облаци от Атлантическия океан.

Природата на Андора Планини за туристите Ски почивки
Улиците на княжеството Исторически паметници на Андора Планинска архитектура

Форма на правителството на Андора

От 1278 г. Андора има двама принц-ко-управници: бивш цар, а днес и настоящият президент на Франция и испанският епископ от града на границата на Ла Сеу д’Ургел. Всеки ко-губернатор в страната е представен от по-великият вицекрал (викарий). Викарият на епископа се променя на всеки три години, а Вигиер на Франция е определен за живот от префекта на департамента на Източните Пиренеи.

През 1993 г., след приемането на Конституцията на Андора, държавата придобива форма на правителствено “парламентарно княжество”, но всъщност Андора практически е република. Също така, плащането на почит на техните князе е премахнато. В днешно време тя се изплаща само в парични условия в размер на около 300 долара, за четни години – за френската страна, за нечетните – за испанския епископ.

Андора има свое правителство и парламент – 28 души, 4 от всяка общност, избрани в Генералния съвет. Освен това Съветът вече назначава правителството и неговия председател.

Въпреки факта, че независимостта на Андора, нейната сигурност и защитата на териториите се осигуряват от Испания и Франция, княжеството има своя собствена малка армия. По закон всички здрави мъже са сервирани в него, които след това получават ранг на офицер. В армията няма войник, няма съдържание и форма, всичко това е премахнато, тъй като Андора не се е борила повече от седем века, от началото на 13 век.

Населението на Андора

Коренното население на Андора е каталозите, по-точно потомците на каталунските селяни, които първо се преместили от територията на испанската империя в планинските долини. Последното преброяване показва, че има около 11 000 жители, а на територията на княжеството живеят почти 70 хиляди души.

Гражданите на Андора (Андора) се считат за 45,98%, останалата част от населението мигрират испанци, французи, португалци. Малко повече от 1% от британците, други националности, включително. Руски оратори – 7,32%.

Съгласно Конституцията на страната, официалният език в Андора е признат за каталунски език, говорейки му с повече от една трета от всички жители. Френски и испански език също са широко разпространени. Кастилски диалекти. Много жители говорят владеещи английски език.

Религия и традиции на Андора

Териториалното местоположение на Андора и нейната история доведоха до факта, че днес жителите на княжеството са почти изцяло (99%) религиозни и изповядващи католицизма. Това се отразява както в традициите, уважаваното гостоприемство и учтивост, така и в внимателното отношение към природата и честността към държавата.

Стриптизмът и порнографията са законно забранени в страната, тук не се случват сериозни престъпления, а санкции под формата на глоби за нарушаване на правилата за тишина и движение.

Танцът на Сардан

Културата на страната е по-каталонски, но със своята планина и отчуждени пристрастия. Андора е дом на такива редки исторически танци, като “сардана”, “kontrapas” и “marratha”, като последните, между другото, единственият запазен в град Сан Джулия де Лория. В планинския терен допринася фактът, че културата се развива в региони и долини, като запазва възможно най-много легенди от древността.

Административно разделение и хералдика на Андора

Той е столица на Княжество Андора ла Вела (превежда като “стар Андора”), и територията на страната е разделена на 7 части, по-нататък общности или енории, или parrokami: Андора, шатрите си, La Massana, Канило, Ordino, Lezgins Ескалдес и Сан Джулия де Лория. Голям по стандартите на Княжество Андора, града с изключение на столицата, предпочитан от туристите: Пас де ла Каса, Солдеу-El Tarter, Escaldes Arcalis, Пал-Аринсал и др.

Както всяка държава, Андора има собствен флаг и герб. Освен това столицата на Андора ла Вела и всеки от седемте папагала има собствен герб. Преобладаващите цветове са червени и жълти. “Единството дава власт” е звуков мотив на княжеството от основаването му.

Столицата на Андора ла Вела Ordino Escaldes
Солдеу Склоновете на Encamp Пас де ла Каса

Валута и нейния обмен в Андора

В момента няма валута в Андора, всички изчисления са направени в евро, но еврозоната Андора не е била включена. В обращение банкноти с номинална стойност до 500 евро и монети до 50 цента. От края на 2014 г. Андора извади монети от европейския модел.

Парите се променят в обменните бюра на банките. Комисионната се начислява под формата на фиксирана сума, така че е по-изгодно незабавно да се обменя голяма сума. В повечето хотели обменната услуга не се предоставя, а там, където е, комисията е естествено много по-висока.

Тъй като Андора е зона за свободна търговия, сделките в страната се извършват във всяка валута, няма контрол над това в Андора. В много магазини и ресторанти приемат долари, пътнически чекове и кредитни карти на широко разпространените световни системи като плащане.

Законодателство на Андора

Андора много дълго време беше затворена страна, а сега е курорт начин на живот диктува от тежестта на местното население – католиците, православните, които са особено почитан древните основи и традиции. Местните закони и полицията са много бдителни, те редовно проверяват селективно документите от почиващите в курортите на страната. Ето защо е съвсем разумно винаги да имате паспорт или права с вас. Ние трябва да помним, че прекалено шумна отдих, нарушение на законите на поведението на княжество и неприлични ще бъде за вас причината за експулсирането от страната. Пушенето е забранено на всички обществени места, а пиене на алкохол е разрешено само в заведения за хранене: ресторанти, барове, кръчми. Всяко нарушение е обект на голяма глоба.

Жителите на княжеството вярват исторически, че всеки спор може да бъде разрешен мирно и приятелски, поради което масови събирания и стачки са забранени на територията му, а дейностите на партиите и общностите са възможни само в много тясна рамка.

Contents

Курорти на Андора

От столицата на Княжество по отлична магистрала бързо ще стигнете до известните курорти Pal и Arinsal. Най-високата точка на масива е 2358 метра, връхът е de Culib. Това са два ски центъра, които са свързани с асансьори. Предлагат се добре подготвени пътеки за начинаещи и скиори от средно ниво. Няма почти никакъв вятър, а северните склонове са добре покрити със сняг.

Курорти на Андора

Resort Ordino – Arkalis е най-отдалеченият от центъра на княжеството. Долината е само покрита с остри върхове. Има специална зона за сноубордисти, а опитни скиори чакат най-стръмните спускания.

Най-големият курорт на Княжество – Пас де ла Каса – Graus Row. Тя включва четири долини. Има пътеки от всякакъв вид, вкл. Червено с различна височина и маршрут за нощно спускане.

Жителите на княжеството полагат много усилия да направят вашата почивка в Андора незабравима.

Какво виждате в Андора?

Андора – страна с джудже, в търсене на интересни и исторически места, можете лесно да посетите един град след друг, но като много туристи, започнете с столицата на княжеството Андора ла Вела.

Градът е съществувал повече от хиляда години и е построен при сливането на две планински реки, където се ражда Валира. От 1278 г. градът е избран за столица и остава днес. Много от старите сгради са оцелели до този ден, по-модерни къщи са построени за първи път като старите, но времето им е отнело, а в Андора ла Вела започват да се появяват сгради от метал и стъкло.

Заслужава да се отбележи красотата и исторически облик на такива сгради като църквата на Божи Armengolya, построена през XI век, Правителствения дом и сградата на Каса де лос Вале с доста охрана кула. Сградата на втория етаж е музей поща – тя съдържа няколко десетки хиляди от тези Андора марки и други пощенски принадлежности.

Други исторически сгради, които са интересни за посещение – тази църква Санта Колома, църквата Сант ромите d’Ovinya, Сан Джулия де Лория, Sant ромски Dels Vilars и Sant Joan де Caselles. Андора е много богата на древни сгради и паметни места.

Каса де ла Вале Църквата Сан Мартин де ла Кортинада Църквата
Църквата Свети Юлия-де-Лория Църквата Санта Колома Църквата Сан Джоан де Каселес

В село Le Bons (Les Bons) ще откриете оцелелите руини на замъка. Учените предполагат, че щом замъкът е имал голяма слава и принадлежал на семейството на граф Фуй. В същата област е изградена и Кулата на маврите – както местните наричат ​​старата кула за наблюдение. Близо до нея в скалата се простират каналите за поток и резервоарите, които приличат на баня. Това място се счита за истинско място за къпане на кралицата на маврите.
В малкото село Кортинада има църква от 12-ти век – Сан Мартин де ла Кортинада. Интересно е и е известно със своите необичайни стенописи, които отразяват не само класическите мотиви от библията, но и образи на необичайни създания.

Encamp има Сите де l’Automobile – тя съхранява автомобили, велосипеди и мотоциклети от различни епохи и години на производство през 1898 г., само на около сто проби.

Не по-малко интересен е и музеят на мотоциклета Canillo. Интересното е, че неговите прости ентусиасти са събрали. Колекцията представлява 150 екземпляра от светлинно оборудване и представя много необичайни и редки модели в света. Има дори един парк велосипед, единственият по рода си.

Музеят на микроиниматурата в град О Ordino е много популярен. Всички експонати могат да се видят и изследват подробно под микроскоп, увеличавайки изображението триста пъти. Цялата изложба е посветена на известния украински минималистичен художник Николай Сиадристом.

В Андора много разнообразни тематични музеи, като например: къщата-музей на семейството Arin Plandolit, славянски Матрьошка музей Eskaldese, Парфюм музей, уникален музей на комиксите в Ла Масана, Музей на тютюна и дори музей на електроенергия и други интересни места за посещение колекции, особено по време на почивка с деца.

Музей на мотоциклетите Музей на комиксите в Ла Масана Mail Museum
Мост над Валери в столицата Паметници на Андора Съвременно изкуство в Андора

Хотели в Андора

В Андора, масата на местата, където можете да останете за нощта или дори с голямо удобство, за да прекарате цялата ваканция. По принцип всички хотели попадат в три категории:

  1. Елитни хотели, където гостите са поканени на луксозни двойни и тройни стаи и апартаменти с най-добър изглед към Пиренеите и долините по склоновете им. Декорацията на стаите често се извършва по старинния стил на историческите забележителности на страната, което успокоява и релаксира. Въпреки че има ултрамодерни номера.
  2. Изгодни хотели в малки градове в близост до ски лифтове. Стаите разполагат с удобен минимум и спортно меню за скиори.
  3. Най-близките хотели до ски лифтовете и, съответно, най-скъпите. Вие няма да имате шик поглед от прозореца, но на улицата до винаги винаги претъпкан. Но не е нужно да изразходвате енергия, време и пари за транспорт и катерене.

Във всеки случай услугата е ненатрапчива и незабележима.

Хотел Font Dargent Canillo 4 Звезди Хотел Магич Хотел Крест
Хотел Карлтън Плаза 5 звезди Holiday Inn 5 звезден хотел Хотел Ски Плаза 5 звезди

кухня

Национална кухня Андора се формира по склоновете и усвояване на традициите на съседите си, които са тъй като са леко променени, подобряват и стават основа на менюто каталонски. Ще бъдете приятно изненадани от простотата на домашно приготвените ястия и аромата на местните подправки. Ресторантите предлагат менюта, чиито ястия от десетилетия вече са станали класически.

Най-популярните поръчки са: студени меса на скара, агне или заек в доматен сос, пъстърва Андора мента супа, патешко филе с ябълки и много по-апетитни. И рецепти Андора колбаси и бекон на древен рецепта държат строго пазена тайна.

Ла Парилида студени разфасовки Ескудела Месо Супа Пъстърва в Андора
Ресторант La Font d'Arans Ресторант El Carlit Ресторанти в Андора

Транспорт Андора

Географията и терените са основните пречки пред изграждането на летището и железопътната линия в Андора. Всички полети се извършват чрез съседите: летищата в Тулуза, Барселона, Жирона, Реус и Перпинян. Най-близката жп гара, която свързва Андора с Тулуза и Париж, се намира на повече от 10 км от граничния район с Франция.

Територията на Княжество има добра пътна мрежа, свързваща абсолютно всички градове, курорти и селища. На градски и частни автобуси можете лесно да се движите от един град в друг. Интервалът на движение е около 15-20 минути, на всяко определено място се извършват спирания.

В Андора, поради малкия си размер е силно развита услуга такси (около € 5-20) и коли под наем (около € 40-50 на ден), и като шофьор, и без него.

Най-важните магистрали свързват Андора с Испания (маршрут CG1) и с Франция (маршрут CG2). Всички пътища бързо се почистват от сняг, правителството на Андора е много загрижено за това.

Пътищата на Андора Автобуси в Андора

Как да стигнем до Андора?

По-удобно е да летите до Барселона и Тулуза без промяна, по обикновен или чартърски полет. Ако искате железопътен транспорт, тогава в същите градове са основните станции. Но от Русия по този начин ще бъдат с трансфери и по-скъпи от билета.

Освен Андора има автобуси: от Барселона 6 полета на ден и още 4 полета правят специален хотелски транспорт. От Тулуза всеки ден има два автобуса и совалки. Освен това има директна връзка с Мадрид и други градове на съседните държави.

За любителите на независимостта и комфорта Ви препоръчваме да резервирате трансфер или да наемете кола.

Имам ли нужда от виза за Андора?

Андора, въпреки че не е подписала Шенгенското споразумение, но на територията си е пропуснала туристите с тази виза в продължение на три месеца. За да направите това, трябва да издадете разрешение в посолствата на Испания или Франция.

Гражданите на Руската федерация избират виза в посолството на Испания в Москва, улица Bolshaya Nikitskaya, къща 50/8. Тел: (495) 202-26-57, 916-54-00, 202-21-80, 291-91-71.

Документи за получаване на виза:

  • международния паспорт;
  • въпросника;
  • 4 снимки;
  • покана за страната;
  • сертификат за закупуване на минимум 50 евро за всеки ден от посещението;
  • копия на всички документи.