Татарски фолклорен костюм

Татарски фолклорен костюм

Женската национална татарска костюма дава пълна картина на националния живот и естетическите концепции. В съчетание с физически фактори татарската народна костюма ни разказва за възрастта и статуса на жените, тяхното семейство и социално положение, както и личните вкусове и предпочитания.

Описание на татарската национална носия

Националните костюми на татарския народ са уникални, уникални за този народ, артистичен компонент, който включва тъкане, правене на шапки и обувки, както и бижутерия.

Татарите носеха външно дрехи, които имаха монтиран силует и се отвориха. Този тип дрехи се наричаше камизол и се носеше на риза. Камизолите бяха носени както от мъже, така и от жени, като единствената разлика беше в орнаментацията на женския модел с плитка или козина, а камизолът беше пришит главно от кадифе. През зимата кожусите са носени като връхни дрехи.

За жените беше необходимо да се носи воал, за да се скрие фигурата и частично лицето. През 19-и век завесата е заменена с кърпа, която момичето в национален татарски костюм завързало на главата й и го бутало на челото.

Това беше главата на жена, която говори за брачното й положение. Неомъжените момичета носели пришити или вързани меки “calfaki”. Важна роля за краищата е дадена в татарския национален сватбен костюм, който се отличава с богатата си декорация и луксозната козина. Дамите, които вече са били омъжени, покрили главите си с леки копринени покривки или шалчета и носели бижута на челата и храстите.

Обувки в татарската национална носия

Обувки, носени от татари, са кожени ботуши и ботуши “Ичиги”. Модните модели за обувки са изработени от многоцветна кожа, а през делничните дни те носели татарски латентен “татарски чабат”, поставяйки ги на плетени чорапи.

За особеностите на културата на татарския народ може да се прецени, като се анализира националният костюм на жените. В края на краищата, справедливия секс е присъщ на нуждата от красота във всичко. И облеклото е ярко потвърждение за това. Татарките се стремяха към красив, монтиран силует на дрехи и ориенталски богат декор (бродерия, използване на камъни, кожа и лисица).

Татарски национални костюми 1 Татарски национални костюми 2 Татарски национални костюми 3
Татарски фолклорен костюм 4 Татарски фолклорен костюм 5 Татарски национални костюми 6
Татарски национален костюм 7 Татарски национални костюми 8 Татарски народни носии 9