Ултразвук при 20-та гестационна седмица

узи на 20-та седмица от бременността

Преглеждат се прегледи на бременни жени, за да се набележат своевременно всички отклонения от нормата в развитието на плода и да се предприемат навременни мерки. Ултразвуковите скринингови изследвания трябва да се провеждат 3 пъти в строго определено време. Първият скринингов ултразвуков преглед се провежда от 11 седмици и 1 ден до 14 седмици. В този ред е тестван за признаци на брутните генетични аномалии (признаци на синдрома на Даун, на основните дефекти на мозъка и гръбначния стълб, наличието на крайниците), отклонения в хода на бременността (хематоми, отлепване на плацентата, заплашващ аборт).

Втората проверка ултразвук по време на бременност се извършва в интервал от 18 седмици и един ден преди края на 21 седмици, през този период задължително се разгледа сърцето на плода в присъствието на дефекти, се измерят всички дългите кости на крайниците, ръцете и краката, проверка за наличие на стомаха, пикочния мехур, бъбреците размер, мозъчна структура, размери на малкия мозък и мозъчните вентрикули, съвпадение на бременност съгласно линията откриват отклонения, които не са наблюдавани в първия скрининг).

Ако на първия или втория скрининг са наблюдавани аномалии на плода, несъвместима с живота, жената може да бъде посъветвана да прекрати бременността по медицински причини (след този срок аборт не може да се извърши). Ако има нарушение на развитието на фетуса или отклонението от нормата, според указанията се предписват лечението и наблюдението на пациента в следващите периоди на бременност.

Третото проучване на скрининг ултразвук извършва в срок 31-33 седмици, по това време се определи фетален представяне, отговаряща на развитието на гестационна възраст, състоянието на плацентата, идентифициране на всички възможни усложнения, които могат да възникнат по време на раждане и предписват подходящо лечение, ако е посочено.

Ултразвукови параметри на 20 седмици

Въпреки че вторият ултразвуков преглед се провежда на 18-21 седмици, но най-често бременната жена се изпраща на ултразвук за 20 седмици от бременността. Обикновено параметрите варират в рамките на 1-2 седмици, но за повечето средни показатели се определя срокът на бременността чрез ултразвук.
Ключови показатели за определяне на периода:

  • бипаритален размер на черепа (BPR) – между пареалните кости на черепа – дясната външна и лявата вътрешна и обратното;
  • дължина на бедрената кост;
  • среден диаметър на гръдния кош (SDHC); означава диаметър на корема (SJ);
  • фронтално-окципитален размер на черепа (LZR);
  • дебелината на плацентата и други параметри.

По време на втория скрининг нормативните показатели на резултатите от ултразвуката ще се различават по различно време.

  1. Ултразвук в 18-19 седмици от бременността има следните норми: BPR 41.8-44.8 мм, LZR 51-55 мм, дължина на бедрената кост 23.1-27.9 мм, SDH 37.5-40.2 мм, SJ 43.2-45.6 мм , дебелината на плацентата 26,2-25,1 mm, количеството на амниотичната течност 30-70 mm (до края на бременността).
  2. Ултразвук в 19-20 седмици от бременността: BDP 44,8-48,4 mm LZR 55-60 мм дълъг бедрената 27,9-33,1 mm MDCH 40,2-43,2 mm SDZH 45,6-49,3 mm дебелина плацента 25.1-25.6 mm.
  3. Ултразвук в 20-21 седмици от бременността – нормални параметри: BPR 48,4-56,1 mm, LZR 60-64 mm, дължина на бедрото 33,1-35,3 mm, SDHC 43,2-46,4 mm, СДЖ 49,3-52,5 mm , дебелината на плацентата 25.6-25.8 mm.

узи през 20 седмици от бременността

В допълнение, на ултразвук в 20 седмици, скоростта на сърдечната честота на плода (сърдечната честота) от 130 до 160 удара в минута, ритмични. размер на сърцето с помощта на ултразвук в 20 седмица от бременността – 18-20 мм и не забравяйте да проверите за наличието на всички четири камери на сърцето, правилният ход на големи плавателни съдове, наличието на сърдечната клапа дефекти в камерна прегради и др.

Прегледа на сърцето е, че ултразвукът на плода е насочен към 20 седмици: при наличието на несъвместими пороци, се препоръчва спиране на бременността по медицински причини. И ако пороците могат да се оперират в първите дни от живота на детето и да се осигури бъдещата му жизнеспособност, бременната жена се препраща предварително в специализирани медицински центрове за доставка и последваща хирургическа интервенция в сърцето на детето.