Антибиотици за възпаление на отит при деца – заслужава ли да се вземе, и как да го направя така?

Антибиотици за възпаление на отит при деца - заслужава ли да се вземе, и как да го направя така?

Болестите на ухото често се срещат при бебета. Възпалителният процес може да се разглежда като отделно заболяване и усложнение от скорошна вирусна инфекция. Антибиотиците за отит при деца не винаги се използват, в някои случаи е възможно и симптоматично лечение.

Contents

Имам ли нужда от антибиотик за отит?

Изборът на вида на лекарството за това заболяване зависи от вида на отитита, възрастта на бебето, етапа на възпалителния процес. Антибиотикът при отит не се използва за леко и умерено протичане на заболяването. В такива случаи можете да се справите с болестта с помощта на капки, мехлеми, балсами, с които се правят компреси в ухото. Трябва обаче да се има предвид, че тези средства трябва да се предписват единствено от лекар. Неправилно избраните методи за лечение могат да повлияят на здравето на детето.

Лечението на отит с антибиотици се извършва по-често с гнойни или хронични форми. В този случай терапията се извършва по сложен начин. Заедно с антибиотиците се използват:

 • противовъзпалително;
 • обезболяващи.

Патогенен отит при деца

Възпалението на ухото при дете често протича според вида:

 • остър отит на средното ухо;
 • екудативен отит на средното ухо.

В първия тип е засегната средната част на ухото. Това е придружено от тежка болезненост, така че е невъзможно да се пропусне началото на болестта. Средният ухо на средното ухо при деца често се причинява от бактерии, но в някои случаи може да бъде и вирус. Сред основните патогени на остър среднен отит:

 • Стрептококова пневмония;
 • haemophilus influenzae;
 • респираторен синцитиален вирус (rsv);
 • грипен вирус;
 • аденовирус;
 • риновирус.

Ексудативният отит на средното ухо е придружен от натрупване на течност в средното ухо. Няма признаци на инфекция (болка, подуване, докладване не се наблюдава). Диагнозата на заболяването е трудна. В повечето случаи заболяването преминава само по себе си, така че не е нужно да прибягвате до антибиотици. Лекарите вземат тактики за очакване, наблюдават здравето на бебето, извършват периодични прегледи.

антибиотик за отит

Възможно ли е лечението на белите дробове без антибиотици?

Възможно е да се лекува дете на отит без антибиотици. Когато се предписва лекарство и се избира метод на лечение, лекарите вземат предвид няколко фактора:

 • възрастта на детето;
 • тежестта на заболяването;
 • резултатите от проучването.

Лечението на бебета до 2 години често се извършва без използване на антибактериални лекарства. Важно е и двете уши да са засегнати. В тежка, purulent форма на болестта, без използването на антибиотици не може да направи. Освен това, ако симптомите на остър отит не изчезнат след 2-3 дни симптоматично лечение, възниква въпросът за назначаването на антибиотик. Лекарството трябва да се предписва само от лекар.

Какви антибиотици трябва да приемам с отит?

Изборът на лекарството зависи изцяло от вида на патогена. Често, за да се определи кой антибиотик при използване на отит при деца, да се извърши анализ на гнойното отделяне от ухото или пунктирания ексудат до чувствителност. В други случаи лекарите използват широк спектър от лекарства. Продължителността на антибиотичната терапия се определя индивидуално. Средно получаването на такива средства продължава 5-7 дни. При деца под 6-годишна възраст лечението може да бъде 10 дни (с тежка форма на отит). Сред използваните групи антибиотици:

 • пеницилини;
 • цефалоспорини;
 • макролиди.

Пеницилин при отит

Говорейки за това какви са антибиотиците за отичане при деца, на първо място педиатърът поставя пеницилини. Те се понасят добре от тялото на детето, имат минимални странични ефекти. Използвани лекарства под формата на таблетки и в суспензия (за бебета). Дозата, честотата и продължителността на терапията се посочват от лекаря поотделно.

Пеницилинът е ефективен срещу повечето патогенни микроорганизми. Той активно потиска растежа си, предотвратявайки по-нататъшното развитие и възпроизводство. Сред препаратите, съдържащи този компонент:

 • амоксицилин;
 • flemoksin;
 • amoxiclav;
 • Sulfatamitsilin.

Цефалоспорини с отит

Лечението на отитит при деца с антибиотици може да се извърши с помощта на тази група лекарства. Те се използват по-често при непоносимост на тялото на пеницилин към детето. Цефалоспорините имат подчертан антимикробен ефект и рядко предизвикват алергични реакции. Сред подготовката на тази група, използвана в педиатрията, е необходимо да се разграничат:

 • цефуроксим;
 • аксетил;
 • Omnitsef.

Използвайте антибиотици за лечение на отитис медии при деца с повишено внимание. Цефалоспорините с дългосрочна употреба могат да унищожат витамин К. Това вещество играе активна роля в процеса на хемопоеза, коагулираща система. Лекарите вземат предвид този факт, като предписват антибиотични данни за отичане при деца. Ако е необходимо да се използват цефалоспорини, педиатърът ограничава продължителността на употребата му до 5 дни.

антибиотик за отит при деца

Макролидите при отит

Тези модерни антибактериални агенти често се използват при лечението на отит при деца. Те са много ефективни при контролиране на Грам-отрицателни микроорганизми. В допълнение, макролидите участват в процесите на активиране на имунната система на бебето, което спира по-нататъшното прогресиране на възпалението. Поради ефекта върху имунитета този антибиотик за възпаление на ухото не се препоръчва за деца в предучилищна възраст.

Сред подготовката на тази група, използвана в педиатрията, могат да се разграничат:

 • кларитромицин;
 • рокситромицин;
 • Азитромицин.

Най-добрият антибиотик за отичане

Антибиотикът при отити при дете трябва да бъде избран индивидуално. С назначаването на това лекарство педиатърът взема предвид няколко фактора:

 • възрастта на детето;
 • вид патоген;
 • етап на заболяването.

Въз основа на тези характеристики може да се твърди, че универсален антибактериален медикамент, който би помогнал еднакво добре във всички случаи, не съществува. Родителите трябва ясно да следват инструкциите на лекаря и да не проверяват детето си за ефективността на лекарството, което според свой приятел помага на бебето. Такива действия могат да навредят на бебето.

Капки в ушите с отит с антибиотик

Тази форма на лекарства се използва активно за лечение на заболявания на ушите. След диагностицирането на отит на средното ухо, антибиотичните капки практически са първото място в листата за назначаване на педиатър. Сред лекарствата, използвани за лечение на деца:

 1. Neladex – Комбиниран препарат, съдържащ антибиотик и противовъзпалителен компонент. Още след първото вливане намаляват симптомите на възпаление: намалява болката, намалява подпухналостта. Това се дължи на наличието на глюкокортикостероиди в капките. Лекарството се използва за лечение на по-големи деца след 12 години.
 2. Tsiprofarm – лекарството принадлежи към флуорохинолоните. Тази група антибиотици инхибира растежа и възпроизводството на патогени (грам-отрицателни бактерии). Използва се от 15-годишна възраст.

възпаление на ухото на детето

Суспензия при отит

За лечението на кърмачета, антибактериалните лекарства под формата на суспензия се използват по-често. Това се дължи на лекотата на дозиране и администриране на лекарството. Такива антибиотици за гноен отит могат да бъдат предписани за лечение на кърмачета. Сред използваните лекарства:

 1. Сумамед Макролид с широк спектър на действие. Лекарството, освободено под формата на перорална суспензия, може да се използва от 6 месеца. Лекарството има приятен вкус, така че децата го приемат с удоволствие. Дозата се изчислява от лекаря, като се взема предвид теглото на детето. Вземете лекарството 1 път на ден.
 2. Аугментин – полусинтетично лекарство. Използва се за лечение на деца от 3 месеца. Вземете 3 пъти на ден, дозата се изчислява поотделно.
 3. Supraks Позовава се на цефалоспорини. Често се използва за лечение на средно ухо на средното ухо при деца на възраст над 6 месеца. Дозировката и честотата на приемане се определят от педиатър.

Антибиотик в таблетки

Антибиотикът при отит на средното ухо при деца на възраст над 6 години често се предписва под формата на таблетки. Сред лекарствата, използвани за тази цел, са:

 1. klatsid Макролид с широк спектър на действие. В таблетна форма може да се използва за лечение на деца на възраст 3 години. Дозирането и честотата на приемане се определят индивидуално. Продължителността на приема е 5-14 дни, в зависимост от тежестта на заболяването.
 2. amoxiclav – антибиотик от серията пеницилин, представляващ комбинация от амоксицилин, пеницилин, клавуланова киселина. В таблетките се използва за лечение на деца на възраст над 12 години. Дозата се изчислява според теглото на малкия пациент.

Инжекции при отитис

Антибиотикът за възпаление на ухото на детето под формата на инжекции се използва, когато терапията с таблетки и суспензия не работи. Подобни антибиотици за отити при деца също се използват, когато заболяването се открива в късен етап – изисква ранно начало на ефекта от терапията. Сред лекарствата, използвани под формата на разтвор за инжекции:

 1. цефтриаксон – Цефалоспорин от трето поколение, използван в сложни форми, гноен отит. Дозата се изчислява от лекаря. Лекарството може да се използва от раждането.
 2. ефазолин – Прах за инжекционен разтвор. Той се използва за лечение на деца от 1 месец.
 3. Tsefipim – назначени в изключителни случаи. Сухо вещество за последваща подготовка на инфузии (инжекции). Той е силен антибиотик с голям списък от странични ефекти. На новороденото и бебетата се дава наркотикът в болница под наблюдението на лекарите.