Хелоуин – традиции и обичаи

Хелоуин традиции и обичаи

Хелоуин е една от онези стари празници, които са дошли до нашето време и не са загубили своята колоритна и популярна любов. Знаете ли, че традицията за празнуване на Хелоуин се провежда от древни времена, когато хората се покланят на езически богове? Посветените дариха всеки природен феномен със своето божество, придружено не само от поклонение, но и от жертви. Така че прототипът на Хелоуин беше празникът на Самхайн, корен в келтската култура.

Денят на празника на Хелоуин е на 31 октомври, което според келтския календар отбелязва края на лятото. Действията на празника на Хелоуин в продължение на келтските традиции целят да се отдадат на Бога на плодородието и да почитат Бога на смъртта, който се нарича Самхайн.

традиции

В древните келти основният обред е жертва. Хората са принудени да вземат в гората най-добрите представители на добитъка, птиците, носят плодове и дори приготвени храни. Това искаха да получат защита от чужди висши сили. От друга страна, тъй като част от празника беше Бог на смъртта, вярваше се, че човек в нощта на първия ноември може да научи бъдещето си. За това в полунощ светна огън и всеки от присъстващите сложи кестен или малък камък в близост до огъня. Ако до сутринта изчезна някой камък или кестен, през годината човек би трябвало да очаква смъртта на този нещастен човек.

Грешни костюми се появяват и поради традицията да празнуват Хелоуин с древните келти. В края на краищата, древните хора вярвали, че в този ден душите на мъртвите идват при тях. Но тъй като те се страхуват, че в допълнение към добрите чужденци от друг свят към тях, а може би и на злите призраци, вещици и магьосници, облечени в животински кожи и замърсени със сажди лице. Предполага се, че този човек може да изплаши всички зли духове.

Свещите произхождат от ритуален келтски огън. Преди това началото на зимата е свързано с появата на продължителна тъмнина и смърт. И затова свещениците запалиха огромен огън и всеки обикновен келт взе лъч и го занесе в къщата си, за да може да оцелее в лошата зима.

Други обичаи, свързани с Хелоуин

Фестивалът е придружен от гадаене на любовта. Например, двойка трябва да хвърли две орехи в огъня и да ги наблюдава за известно време. Ако ядките се изгарят бавно и без много треска, боговете ги благославят за дълъг живот заедно. Е, и ако имаше силна пукнатина, сватбата беше отложена до следващата година.

Тъй като празникът е по-свързан с плодородието, те често се досещат за ябълките. Например, ако едно момиче яде ябълка през нощта, тогава на повърхността на водата или на огледалото тя ще може да види характеристиките на тялото си. И ако зърнат призрака на Гад, се е смятало, че има проклятие, и че е необходимо да прекарат няколко дни в гората, на добрите друидите са го спасени от разваляне. Но най-веселата традиция е обичаят да поиска празник на сладост.

традиции за празнуване на Хелоуин

В Англия традицията на стария келтски празник Хелоуин фестивал натрупан специален разпространение в девети век, когато католицизма е широко разпространена крила в цялата страна. Оттогава 31 октомври се счита за Ден на възпоменание на мъртвите, когато всички са длъжни да хранят просяка, който почука на вратата на къщата си. Тогава се появи традицията “Помогнете или ще съжалявате”, когато дариха деца с бонбони и други сладкиши.

И къде е тиква? Тя възникна от легендата за Джак, който измами сам Дявола. Изглежда, че Джек обърна главата си в ряпа с тлеещи светлини вместо очи. Вярно е, че по време на честването на Хелоуин, който се е разпрострял в различни страни, днес сложен на перваза на прозореца, лампата за лице вече не е ряпа, а тиква.