Мокри кашлица

Мокри кашлица

Мокра кашлица, която не изчезва и дълго време притеснява човека - може да бъде един от симптомите на протичането на бронхиална или белодробна болест. Всъщност, мокри кашлица, а също така наричана производителна кашлица, е естествена реакция на тялото към наличието на храчки, което е променило количествения и качествен състав.

Сухата кашлица като симптом е по-сериозна и изисква използването на специални лекарства за елиминиране на инфекцията и отделяне на храчки. Когато кашлицата е мокра, тялото се опитва самостоятелно да отстрани патогенната флора.

Мократа кашлица изисква лечение с лекарства за разреждане на алкохол, също така е възможно да се използват инхаланти, отвари, народни средства. Не отказвайте да ходите, ако пациентът няма температура и други тежки симптоми. Дългите лъжи могат да допринесат за натрупването и трудното храчки при кашлицата.

Причини за мокра кашлица

Основните причини, които причиняват мокра кашлица, са наличието на инфекции като ARD, ARVI. Мократа кашлица може да бъде един от симптомите на бронхит. В тежки случаи, заедно с други симптоми, мократа кашлица е проява на пневмония.

При диагностициране на заболяването лекарят обръща внимание на съпътстващите симптоми, както и естеството на отделянето и вида на храчките. Не се изненадвайте, ако лекарят ви задава въпроси: какъв цвят е храчката, колко често изчезва, когато се появяват най-много епизоди на кашляне и т.н. Пълната картина му позволява да установи причината за кашлицата и правилно да се доближи до лечението на заболяването.

Необходимо е да се види лекар, ако мокалната кашлица не премине в рамките на 20 дни, придружена от силна болка в гръдния кош и звукови гребла, повишена телесна температура, слюнка се отклонява с частици кръв. В този случай самолечението може да доведе до усложнения и трудно лечение на болестта.

А за лечение на мокра кашлица?

Най-важното средство за мокра кашлица е това, което разрежда храчката. При наличието на възпалителен процес, храчките стават по-вискозни, натрупват се в необичайни количества за тялото и трудно се отстраняват. За да се възстанови, не е нужно да блокираме кашлицата като такава, а да я оставим да премине през цялата храчка, образувана по време на възпалителния процес с помощта на нея.

Разредителите на храчките не блокират кашлицата, но правят храчките по-малко вискозни и допринасят за по-бързото им отделяне.

Сиропът от мокра кашлица се използва най-често при деца и юноши. Обикновено съставът на сиропа включва много природни вещества, които улесняват втечняването на храчките и улесняват кашлицата. Най-популярни са д-р Мама и Гедиликс.

Таблетките от мократа кашлица често съдържат едно и също активно вещество - амброксол. Точно това влияе върху храчките, втечнявайки ги. Сред най-популярните лекарства са Ambroxol, Halixol, ACTS, Fluimutsil, Lazolvan, Ambrobene, както и Bromgexin, Pektusin и други.

Народни средства за лечение на мокра кашлица
сироп от мокра кашлица

Най-известното народно лекарство за мокра кашлица е сиропа от корен от сладък корен. Обикновено се прилага 4-6 пъти на ден. В допълнение, не забравяйте, че за по-бързо изхвърляне на храчки трябва да пиете повече. Що се отнася до течността, може да бъде чай с лимон, чай с мед, горещо мляко с чаена лъжичка мед. Можете също така да пиете коктейли от боровинки и боровинки, богати на витамин С.

Но как да излекувате мократа кашлица с билки: трябва да пиете бульони от плантани, майка и мащеха, жълт кантарион. Също така тези билки могат да се използват за вдишване. Най-добре е да използвате народни средства заедно с лекарства.