Признаци на Евдокия на 14 март – историята на празника, народни знамения, ритуали

Признаци на Евдокия на 14 март - историята на празника, народни знамения, ритуали

Малко хора знаят, че почти всеки ден има празник, който може да бъде църква и / или фолк. Има знаци за Евдокия на 14 март и с този ден има много суеверия, традиции и ритуали, които се появяват в древни времена.

Свети Евдокия Ден 14 март

Според църковни традиции на 14 март пада празникът на св. Евдокия, който е мъченик. Сред народите се срещат и други имена: Весновка, Плюшшишка (защото снегът започна да се крие и изравнява) и Пистолет (тъй като топлият вятър започва да духа). Смята се, че в деня на Евдокия - началото на пролетта, така че в древни времена хората били задължени да празнуват този празник, като призовават за топлина, благополучие и щастие в дома си. Освен това този празник беше смятан за нова година за нашите предци, тъй като по това време падна на 1 март в стария стил.

Евдокия 14 март - историята на празника

Животът Евдокия не може да бъде наречен прост, особено след като смъртта му е насилствена, затова, според легендата, за нейната вярност Господ й е поверил правото да решава кога ще дойде пролетта. Смята се, че светецът има ключовете, с които тя отваря вратата, оставяйки топлината. Преди деня на Евдокия, на 14 март, хората не започват работа на терен, тъй като светецът може да се ядоса и да се усети студът.

От древни времена е много забавно да посрещне Евдокия, така че хората организираха празник. Знаците на Евдокия на 14 март показват, че не можеш да бъдеш тъжно да привлечеш пролетта. Жените сутрин правят тесто и печени чучулиги - специални "бисквитки". При месене и изваждане на тестото те четат парцела, питат за благополучие и щастие за семейството си. Освен това младите момичета задължително наричат ​​пролетта, за която се изкачиха на покрива или отидоха на планината и пееха пера.

Фолк характеристики на Евдокия

Според суеверията от 14 март много жени от древни времена се смятат за "ден на жената", когато старото нещо свършва и започва да се започне ново. Знаци на Евдокия казват, че особено ценно в този ден е размразена вода, която има голяма сила. Тя била доведена в къщата, за да се мие и да измие децата си. Тя също поръси стените, за да направи всички щастливи и здрави в къщата.

знаците на хората за еудокия

За коя дата е известна денят на Евдокия и ще бъде полезно да научите за някои признаци:

 1. Потопената вода беше събрана и затворена от една кутия и след това скрита на уединено място. Те го използват, когато хората или животните са болни.
 2. Едно добро знамение беше да чуеш пеенето на овесена каша, което информираше за идването на пролетта.
 3. Според знаменията на Евдокия на 14 март, към вечерта жените посаждат разсад и в повечето случаи това е зеле. Смята се, че храстите ще станат силни и няма да загинат от замръзване и вредители.

Евдокия - признаци на времето

Тъй като пролетта идва днес, хората са особено внимателни към метеорологичните знаци, защото с тяхна помощ са планирали сеитбата на пшеница и други култури. Известни признаци на времето за Евдокия на 14 март:

 1. Ако слънцето е топло и слънцето грее, това означава, че пролетта ще бъде топла и ще можете да разчитате на добра реколта от зърно, гъби и зеленчуци. И все пак този знак прогнозира горещо лято и добър сенокосване.
 2. Народните знаци на 14 март казват, че ако на този ден започна да вали, тогава ще има добра реколта хляб. Дебелата мъгла също говори за това.
 3. Ако този ден е студен, тогава ще има лоша реколта от елда и виелица прогнозира студа за една година. Не чакайте бързо затопляне.
 4. За да видите как пилетата пият размразена вода означава, че измръзванията ще продължат дълго време и не можете да изчакате затопляне в близко бъдеще.
 5. Дългите висулки показват, че лена ще бъде добър.
 6. Ако дойде Евдокия Плюшчика, знаците казват, че една сомна капка в този ден обещава горещо лято.
 7. Потокът означава, че на ливадите ще има много трева, а добитъкът ще бъде здрав. Ако реките не се разлеят, тревата ще се появи късно.
 8. Когато гарваните се гърчат високо на този празник, очаквайте ранно затопляне.

Църковни знаци на 14 март

Денят на Евдокия е не само национален, но и църковен празник и се смята, че в този ден е необходимо да отидете на църква сутрин. Признаците на 14 март се препоръчват непременно да се молят за здравето и благополучието на своите близки. Ако няма начин да направите това в църквата, тогава можете да прочетете молитвите у дома. Освен това се препоръчва да сложите свещ в храма за почивка на мъртвите.

църковни знаци за 14 март

Евдокия 13 март - думите на хората

С много народни празници, свързани с различни думи, които крият мъдростта на повече от едно поколение. В повечето случаи те са подобни на знаменията на Евдокия на 14 март:

 1. Наех от Евдокия за деня на Петър Велики.
 2. Ако опашката на Явдоха се върти - зимата отдавна се скита на полето.
 3. Тъй като небето е справедливо на Явдо, лятото ще бъде prigozhee, ако вали - лятото ще бъде топло и мокро, ако снегът - за жътва и добър мед.
 4. Евдокий дойде в бизнеса на селяните: изостря сока, ремонтира брана.
 5. Аводо-пролетно пролетно шейкове. Евдокия - попийте подгъва, под прага е мокра.
 6. Евдокия е червена и пролетта е червена. С Евдокия-plyuschy първо размразяване.

Обреци на Евдокия на 14 март

Многобройни традиции и ритуали се свързват с този празник, например, ако човек е видял лястовица, тогава е необходимо да хвърли една шепа земя в нея, като същевременно каза: "Ти, поглъщай, на гнездото!". Денят на Евдокия през март е свързан с такива традиции:

 1. През деня мъжете хвърляха сняг, а от гората донесоха клони и отоплиха печката, така че пролетта да беше топла.
 2. Вечерта, под прага, трябва да поставите влажен парцал и ако сутринта замръзна, това означава, че пролетта ще бъде студена.
 3. От този ден жените започват да тъкат, практикуват ги преди появата на сеитбата. Завършените платна бяха избелени през март, а те получиха специални качества.
 4. 14 март се счита за ден на милосърдието и се препоръчва да служат не само за себе си, но и за починалия. Чрез добри дела, починалите са простени за греховете си. Опитайте се да правите добри дела скромно, така че никой да не види.