Германиум - лечебни свойства | jayassen.com

Германиум – лечебни свойства

Германийски лечебни свойства

По времето на създаването на периодичната таблица Германий все още не е отворен, но Менделеев прогнозира съществуването му. И 15 години след доклада, в един от мините Freiberg е открит неизвестен минерал, а през 1886 г. е открит нов елемент от него. Заслуженото принадлежи на немския химик Винклер, който даде елемента на името на своята родина. Дори и с много полезни свойства на германий, сред които имаше място и лечебно средство, той се използва само в началото на Втората световна война и не е много активен. Следователно, дори и сега не може да се каже, че елементът е добре проучен, но някои от неговите способности вече са доказани и успешно приложени.

Лечебни свойства на германий

В чиста форма елементът не се случва, разпределението му е трудоемко, така че при първата възможност тя е заменена от по-евтини компоненти. Първоначално тя се използваше в диоди и транзистори, но силиконът беше по-удобен и достъпен, така че продължи изследването на химическите свойства на германия. Сега тя е част от термоелектрическите сплави, използвани в микровълнови устройства, инфрачервена технология.

Медицината също се интересува от нов елемент, но значим резултат е постигнат едва в края на 70-те години на миналия век. Японските специалисти успяха да открият лечебните свойства на германия и да очертаят начините на тяхното приложение. След тестове върху животни и клинични наблюдения върху ефекта върху хората беше установено, че елементът е в състояние:

  • стимулира имунитета;
  • доставя кислород на тъканите;
  • борба с тумори;
  • повишаване на проводимостта на нервните импулси.

Сложността на употребата е токсичността на германий в големи дози, затова е необходимо лекарство, което би могло да има положителен ефект върху определени процеси в организма с минимална вреда. Първият е "Германий-132", който помага за подобряване на имунния статус на човек, помага да се избегне липсата на кислород в случай на спад на хемоглобина. Също така експериментите показаха ефекта на елемента върху производството на интерферони, които се съпротивляват на бързо разделителните (туморни) клетки. Ползата се наблюдава само когато се прилага вътре, носенето на бижута с германий няма да има никакъв ефект.

Липсата на германий намалява естествената способност на тялото да устои на външни влияния, което води до различни нарушения. Препоръчваната дневна доза е 0,8-1,5 mg. Можете да получите необходимия елемент с редовна консумация на мляко, сьомга, доматен сок, гъби, чесън и боб.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 7 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: