Боговете на Древен Египет - способност и защита | jayassen.com

Боговете на Древен Египет – способност и защита

боговете на древния Египет

Митологията на Древен Египет е интересна и е свързана в по-голяма степен с множество богове. Хората за всяко важно събитие или природно явление излязоха със своя покровител, но се различаваха от външни признаци и супер способности.

Основните богове на Древен Египет

Религията на страната се отличава с присъствието на многобройни вярвания, които пряко засегнаха появата на боговете, които в повечето случаи са представени като хибрид на човек и животно. Египетските богове и тяхното значение са от голямо значение за хората, което се потвърждава от многобройните храмове, статуи и образи. Сред тях можем да идентифицираме основните богове, отговорни за важните аспекти на живота на египтяните.

Египетският бог Амон Ра

В древни времена това божество е изобразено като човек с главата на овен или напълно като животно. В ръцете си държи кръст с цикъл, който символизира живота и безсмъртието. В него боговете на Древен Египет се присъединяват към Амон и Ра, така че притежава властта и влиянието и на двете. Той подкрепял хората, като им помагал в трудни ситуации и затова бил представен като грижовен и справедлив създател на всичко.

В древния Египет, богът Ра и Амон осветяваха земята, прекосиха небето по реката и през нощта преминаха към подземния Нил, за да се върнат в къщата си. Хората вярвали, че всеки ден в полунощ той се бие с огромна змия. Те считаха Амон Ра за основен патрон на фараоните. В митологията можете да видите, че култът на този бог непрекъснато променя значението си, след това пада, после се издига.

боговете на древния Египет

Египетският бог Озирис

В древния Египет божеството е представено в образа на човек, обвит в обвивка, който прилича на мумия. Озирис бил владетел на отвъдния живот, така че короната винаги била коронована. Според митологията на Древен Египет това е първият крал на тази страна, затова в ръцете са символи на власт - камшик и скиптър. Кожата му е черна и този цвят символизира възраждането и един нов живот. Озирис винаги придружава растението, например лотоса, лозата и дървото.

Египетският бог на плодородието е многообразен, т.е. Озирис изпълнява много задължения. Той бил почитан като покровител на растителността и продуктивните сили на природата. Озирис беше смятан за основен патрон и защитник на хората, а също и за владетел на отвъдния живот, който осъди мъртви хора. Озирис учи хората да обработват земята, да отглеждат грозде, да третират различни болести и да извършват друга важна работа.

боговете на древния Египет

Египетският бог Анубис

Основната характеристика на това божество е тялото на човек с главата на черно куче или чакал. Това животно не е избрано случайно, факт е, че египтяните често го виждат в гробищата, така че те са свързани с отвъдния живот. На някои изображения Анубис е напълно представен в образа на вълк или чакал, който лежи върху гърдите. В древния Египет богът на мъртвите с главата на чакала имаше няколко важни отговорности.

  1. Защитени гробовете, така че хората често издълбавали молитви за Анубис върху гробниците.
  2. Участва в балсамирането на боговете и фараоните. На много изображения процесите на мумифициране бяха посетени от свещеник в кучешка маска.
  3. Проводникът на мъртвите души в задгробния живот. В Древен Египет вярва, че Анубис придружава хората до двора на Озирис.

Претегли сърцето на починалия човек, за да определи дали душата е достойна да влезе в следващото царство. На везната от едната страна е поставено сърцето, а от друга - богинята Маат под формата на щраусово перо.

боговете на древния Египет anubis

Египетският бог Сет

Представлява божеството с човешкото тяло и главата на едно митично животно, в което се съчетават куче и тапир. Друга отличителна особеност е тежката перука. Сет е брат на Озирис и в разбирането за древните египтяни това е богът на злото. Често е изобразяван с главата на свещено животно - задника. Те смятат, че Сет е персонификация на войната, сушата и смъртта. Всички нещастия и нещастия се приписват на този бог на Древен Египет. Той не се отрече само защото беше смятан за основен защитник на Ра по време на нощната битка със змията.

боговете на древния Египет

Египетският Бог на планината

Това божество има няколко въплъщения, но най-известният е човек с глава на сокол, на който несъмнено се намира короната. Неговият символ е слънцето с разперени крила. Египетският бог на слънцето по време на битката загуби окото си, което стана важен знак в митологията. Той е символ на мъдростта, ясновидството и вечния живот. В Древен Египет окото на Хорус се носеше като амулет.

Според древните вярвания Гор е почитан като хищническо божество, което се забива в плячка с нокти на соколи. Има още един мит, където той се движи през небето на лодка. Богът на Слънцето на планините помогна на Озирис да възкръсне, за което благодари на престола и стана владетел. Той бил патрониран от много богове, преподавайки с магия и различни мъдрости.

боговете на древния Египет на планините

Египетски бог Гоеб

Досега са открити няколко оригинални изображения от археолозите. Геб е покровителят на земята, който египтяните искаха да предадат и външния образ: тялото се простираше като равнина, с ръце, повдигнати нагоре - олицетворение на склоновете. В древен Египет той бил представен със съпругата му Nut, патрона на небето. Въпреки че има много рисунки, информацията за силните страни и дестинациите на Хебa не е много. Богът на земята в Египет бил бащата на Озирис и Изида. Имаше цял култ, който включваше хора, работещи на полето, за да се предпазят от глад и да осигурят добра реколта.

боговете на древния Египет

Египетският бог Тот

Божеството е представено в две форми и в древни времена е ибитна птица с дълъг извит човка. Той бил смятан за символ на зората и предвестник на изобилие. В по-късния период Тот е представен като павиан. Има богове на Древен Египет, които живеят сред тях и се отнасят към един, който е патрон на мъдростта и помага на всички да научат науката. Смятало се, че той е научил на египтяните писмо, сметка и също така е създал календар.

Той е бог на Луната и през фазите му той е свързан с различни астрономически и астрологични наблюдения. Това е причината да се превърне в божество на мъдрост и магия. Тот беше смятан за основател на множество религиозни церемонии. В някои източници той е преброен с божествата на времето. В пантеона на боговете на Древен Египет той заема мястото на писателя Везиер Ра и съдебния служител.

боговете на древния Египет

Египетският бог Атон

Божеството на слънчевия диск, представено с лъчи под формата на длани, се простира до земята и хората. Това го отличава от други антропоидни богове. Най-известното изображение е представено на гърба на трона на Тутанкамон. Има мнение, че култът към това божество е повлиял върху формирането и развитието на еврейския монотеизъм. Този бог на слънцето в Египет съчетава мъжките и женските черти едновременно. Използва се още в древността такъв термин - "среброто Атон", което означаваше луната.

боговете на древния Египет

Египетският бог Птах

Божеството беше представено под формата на човек, който за разлика от другите не носеше корона, а главата му беше покрита с кадифе, която приличаше на шлем. Подобно на другите богове на Древен Египет, свързани със Земята (Озирис и Сокар), Птах е облечен в обвивка, която едва не четне и глави. Външното сходство доведе до сливането в едно общо божество Ptah-Sokar-Osiris. Египтяните го смятали за красив бог, но много археологически находки опровергават този възглед, тъй като са открити портрети, където той е представен като джудже, потъпквайки животни.

Път е покровителят на град Мемфис, където има мит, че той създава всичко на земята със силата на мисълта и думата, така че той се счита за създател. Имаше връзка със земята, погребението на мъртвите и източниците на плодородие. Друга дестинация на Птах е египетският бог на изкуството, затова той се счита за ковач и скулптор на човечеството, а също и патрон на занаятчиите.

боговете на древния Египет

Египетският бог Апис

Египтяните имаха много свещени животни, но най-почитаният бич бе Апис. Той имаше истинско въплъщение и му бяха приписани 29 знака, които бяха известни само на свещениците. Те определят рождението на нов бог под формата на черен бик и това е известен празник на Древен Египет. Бикът е уреден в храма и е бил заобиколен с божествени почести през целия му живот. Веднъж годишно преди началото на селскостопанската работа, Апис се овладяла и Фараон орел бразда. Това осигури добра реколта в бъдеще. След смъртта на бика те тържествено погребаха.

Апис - богът на Египет, патронизиращ плодородието, е изобразен със снежнобяла кожа с няколко черни петна и броят им е строго определен. Представя се с различни огърлици, които съответстват на различни празнични ритуали. Между рогата е слънчевият диск на бог Ра. Дори Апис можеше да приеме човешка форма с главата на бик, но такова представяне бе удължено в късния период.

боговете на древния Египет

Пантеон на египетските богове

От началото на древната цивилизация се появи и вярата във Висшите сили. Пантеонът е обитаван от богове, които притежават различни способности. Те не винаги се отнасяли с любезност към хората, така че египтяните построили в тях своите храмове, носели подаръци и се молели. В пантеона на боговете на Египет има повече от две хиляди имена, но основната група може да бъде приписана по-малко от сто от тях. Някои божества били почитани само в определени региони или племена. Друг важен момент - йерархията може да се промени в зависимост от доминиращата политическа сила.

боговете на древния Египет

боговете на древния Египет6

боговете на древния Египет7

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

30 − = 24

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: