Аспид и Базилиск в митологията и легендите | jayassen.com

Аспид и Базилиск в митологията и легендите

Аспид и Базилиск в митологията и легендите

На руски език аспидът отдавна е престанал да бъде истинско име и е написан с малко писмо. От гръцки език думата "аспид" се превежда като отровна змия. В древни времена Aspide се наричаше коварна ужасна змия, която държеше хората в страхопочитание и самото споменаване, причинило треперене по цялото тяло.

Аспид - кой е този?

Светът е пълен с легенди, митове и легенди. Като чуете следващата история, неволно си мислите колко капки истината и колко лъжи е събрал. Легендите за ужасната змия, която унищожи всичко по пътя й, стигат до наши дни. Аспид, наистина ли е онова, което е олицетворение на дявола, змиевият изкусител на Библията, истинският гигантски дракон или змийската змия? Може ли наистина да има Аспид?

Кой е Аспид в Библията?

Кой принуди Ева да опита в сладкия забранен плод? Библейска традиция, за змиевия изкусител, едно от най-старите споменавания на Аспид. Това чудовище, най-често споменавано в библейските истории и теологични книги:

  1. Изглежда като отровна змия с пясъчен цвят, с черни и бели петна и рога.
  2. Също така се намира под формата на крилати дракон, който има два крака, човка на птица и змиево разклонен език.
  3. Аспидът в Библията отразява лицето на дявола.

Аспид - митология

Древните легенди разказват за една змия, която разруши квартала, убивайки хора и животни. Според легендата е възможно да се разруши само с огън. Аспид - митично създание и отдавна не е само представител на змийското семейство, а е олицетворение на ужаса и смъртта. В митовете, използването на аспидските магии може да се вкара в транс, така че едно ухо постоянно се притиска към земята, а другото е запушено с опашка.

Аспид и Базилиск

В Библията врагът се появява често под формата на змия. Базилиск е споменат в 90-те псалми - Ще стъпиш на асс и базилиск; Ще повалиш лъв и дракон. Според легендата, от яйцето, че черният петел ще свали и жабата ще седи на тор, Basilisk люкове. В легендите той е изобразен с главата на петел, с жаба и с опашка, като змия, на главата му - корона, подобна на корона от червен цвят. Основното оръжие, което може да унищожи чудовището, е огледало, способно да убие базилика от собственото си отражение. Аспид и Базилиск са отровни змии, но в същото време те все още са библейски и митични същества.

който е аспид в Библията

Аспидо - славянска митология

Имаше слух, че змията летя, земята ще бъде опустошена. Всички се уплашиха, да не се скрият от него, истинската смърт очакват. Но мъдрият знаеше как да преодолее Аспид, че се страхуваше от змии, издаващи тръби и огън, и не седнал на земята. Наредил е коване на медни тръби и железни червеи. Пристигна Аспид, радваше се лека печалба, тъй като тук звучаха десетки тръби от дълбока дупка, под решетка в нея се скриха тромпети. Змията на тръбите се уплаши, отлетя в ямата и оттам започнаха да го пробиват в гърба, лапите, крилата, десетки червени кърлежи. Чудовището се уплаши и отлетя. Никой не го видя отново на славянската земя.

Различните националности по свой начин представляват коварна змия. В египетската митология се смята, че кралицата на Клеопатра умира от отровата на Аспид. Славянската митология е богата на колоритни истории, а змията в легендите е представена по различен начин. Аспид, в древни митове, по-скоро едно колективно същество, олицетворяващо тъмните сили. Дали митовете са далеч от истинското сливане на дела, за историците е трудно да кажат:

  1. Славяните видяха чудовище на пропорционална змия, но с носа на птица, два ствола и крила, които блещукаха като полускъпоценни камъни.
  2. Според един от митовете крилата на чудовището се състоят от плочи от скъпоценни камъни: сапфири, смарагди и диаманти. Тялото на змията беше черно.
  3. Аспидката в славянската митология се сравнява със змия "Горни".
  4. Чернобог, който командва шоковите легиони на армията на тъмнината, също славяните се сравняват с крилата змия - Аспид.
  5. Аспид никога не стъпва на земята, защото отказва да приеме продукта на дявола. Змията не може да бъде убита от каквото и да е оръжие, особено стрелата на обикновен човек, и чукът няма да помогне.

Аспид - легенда

Змията, която живее в Черните планини, решила да напусне пещерата, където остава в продължение на много години. Той се изкачи високо и взе Дазобг от три красиви момичета. Но изчезването на красавиците бързо бе открито, а самият Дазгог се втурна да настигне чудовището и да ги спаси. Избяга голяма и сериозна битка, след което красиви девойки успяха да спасят змия от плен. После змията излезе с нов коварен план и открадна три земни принцеса и така, че никой не можеше да им помогне, скри красотата в царството на Кохчей.

Мощните богати се втурнаха, за да спасят принца от плен и почти стигнаха до тях, но не успяха да победят Аспид. Но се оказа, че героите трябва да изгонят змията от тъмницата, до земната повърхност, където чакат могъщите й воини. Успяха да обезглавят змията и да я изгорят. Превръща пепелта в мощна планина. Оттогава Аспид, крилата змия, вече не се тревожи за хората.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

75 − 65 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: