Саудитска Арабия - Туризъм | jayassen.com

Саудитска Арабия – Туризъм

Саудитска Арабия - Туризъм

Наскоро Саудитска Арабия отвори границите си за туристите. Тази страна ще ви покаже цялото оцветяване на древните пустини и някои от светилищата на мюсюлманския свят. Комбинацията от модерност и древните традиции на Изтока я правят достатъчно привлекателна за културен отдих. Гмуркането се превърна в отличителна черта на туристическия бизнес в Саудитска Арабия. Изключителен подводен свят и почивка на Червено море ще бъде едно незабравимо приключение.

Наскоро Саудитска Арабия отвори границите си за туристите. Тази страна ще ви покаже цялото оцветяване на древните пустини и някои от светилищата на мюсюлманския свят. Комбинацията от модерност и древните традиции на Изтока я правят достатъчно привлекателна за културен отдих. Гмуркането се превърна в отличителна черта на туристическия бизнес в Саудитска Арабия. Изключителен подводен свят и почивка на Червено море ще бъде едно незабравимо приключение. За пълнота на усещанията е необходимо да посетите конкурс за красота на камила или да вземете участие в кралското забавление - соколи. Туризмът в Саудитска Арабия ще ви даде море от нови впечатления. Нека разберем кои!


Кога да отидете в Саудитска Арабия?

Най-успешното време за посещение в Саудитска Арабия е периодът ноември-февруари. Температурата на въздуха по това време пада, а останалото на брега на Червено море става удобно. През летните месеци въздухът е много горещ и физически е трудно пътниците да бъдат на открито.

Освен това, когато посещавате Арабия, си струва да разгледате периода на светия празник на Рамазан и Хадж. Всяка година тези събития се провеждат в различни месеци, премествайки се заради ислямския календар, свързан с лунния цикъл. Ако не изповядвате исляма, по това време не трябва да ходите тук: задържането на поклонници не улеснява удобния трансфер до градовете на страната.

Хотели на брега на Червено море

Видове почивка в Саудитска Арабия

Основните видове туризъм в страната са:

 • религиозна;
 • разглеждане на забележителности;
 • плаж;
 • активно вещество;
 • Археологически.

Нека разгледаме всеки един от тях по-подробно.

Религиозен туризъм

Саудитска Арабия е самата страна, в която е основана религията на исляма. Поклонниците от цял ​​свят идват в Мека - най-свещеното място на всички мюсюлмани. Струва си да се отбележи, че там не се допускат езичниците, както в Медина. На територията на този древен град се намира джамията Ал-Харам и главното светилище на мюсюлманите - Кааба. Вторият свещен град на Саудитска Арабия е Медина. Сред многото великолепни джамии най-важна е Джамията на Пророка.

Джамия на Пророка в Медина

Екскурзионен туризъм в Саудитска Арабия

През последните няколко години търсенето на познавателен туризъм се е увеличило значително. Започнете познаването на страната по-добре от столицата - Рияд. Градът има много възможности да се запознае както с културните ценности, които са дошли до нас през вековете, така и със съвременните забележителности. Основните места за посещение на столицата на Саудитска Арабия са:

 • историческият център на крал Абдул-Азиз, чийто комплекс включва Националния музей на Саудитска Арабия;
 • Джамия Ал Мади;
 • крепостта Масмак;
 • 267-метрова кула на Al Faisaly, украсяваща центъра на града;
 • телевизионната кула на Рияд;
 • Кралския център на Саудитска Арабия, който е най-високата сграда в страната;
 • Паркът на крал Абдула и Парк Дхира;
 • Зоопарк Рияд;
 • обществена библиотека на крал Абдул-Азиз.

Кралският център

Туризмът в Саудитска Арабия означава посещение в други градове, където основните забележителности са музеи, паркове, крепости и стари пазари. Най-популярни за екскурзии са:

 1. Джеда - град на Червено море. Най-живописното място е районът Ел Балад, имението Насиф и Шарбатли, градски музей, построен от корали. Интересно е да посетите древния пазар на El Alawi, където се срещат най-традиционните източни продукти.
 2. Абха - зелен оазис. Градът е известен с насаждения от плодове и кафе. Основната гордост е Националният парк Ашер. Също така си струва да посетите село Ал-Мифтаха и да се насладите на произведенията, създадени от най-добрите скулптори и художници на страната.
 3. Национален парк Asir

 4. Buraydah Градът на паркове. В допълнение към великолепните паркове, струва си да посетите историческия музей, културен център и търговски центрове.
 5. Dammam - Морският град. Не забравяйте да посетите великолепния парк на крал Фад, Dammam Heritage Museum, Националния музей и зоопарка.
 6. Dhahran - заслужава да посетите островите - Дарин и Тарут, където са запазени древните крепости. В самия град е интересен бизнес център и насипа Корниш.

Плаж почивка в Саудитска Арабия

През цялата година горещото слънце дава на туристите възможност да плуват в топли води и да се насладят на снежнобял пясък. За туристите, почиващи на Червено море в Саудитска Арабия - това е преди всичко Джеда. Има удобни плажове и луксозни хотели. Градът също е интересен музеи и древни квартали. Много туристи идват тук, за да видят гробницата на предците на човечеството - Ева.

Крайбрежие на Червено море

Дейности в Саудитска Арабия

Разнообразието от дейности на открито приятно ще изненада дори най-сложните туристи. В Саудитска Арабия можете да участвате в следните събития:

 1. Соколи. Днес това е едно от най-популярните забавления, но не и най-евтините, защото един ловен сокол струва около 80 хиляди долара.
 2. лов със соколи

 3. Камила надпреварата. В столицата и всяко бедуиново селище по всяко време на годината можете да посетите такова събитие. В допълнение, страната провежда конкурси за красота за камили - много хазарт.
 4. Камила надпреварата

 5. Конни надбягвания. Арабските коне се смятат за най-добрият в света, затова не е изненадващо, че се обръща голямо внимание на тези животни. Конни надбягвания, състезания и различни събития се провеждат всяка година.
 6. Diving. До Джеда е гмуркане рай в предградията - Obir, където гмуркачите се събират от целия свят през сезона. Червено море има уникален и богат подводен свят, можете да се насладите на недокоснатите коралови рифове.
 7. гмуркане

 8. Риболов. Ще бъде интересно за тези, които искат да научат оригиналните древни методи на риболов. Такива обиколки са много популярни в Саудитска Арабия.
 9. Круиз на яхтата. Прекрасно развлечение по крайбрежните острови. Яхтите имат всичко, от което се нуждаят на борда. Можете да спрете кораба на място за риболов и да организирате отличен риболов.
 10. Safari. От Джеда туристите пътуват не само на офроуд коли, но и на камили. Турнето включва екскурзия до пустинята и изучаване на най-богатото наследство на древния арабски полуостров, включително планините Сараат и Ал-Хижаз.

Сафари в пустинята

Археологически туризъм

Древна страна с история, която държи много тайни в пясъка си. Археологическите разкопки в Саудитска Арабия ще доведат на туристите много награди под формата на открити артефакти. Най-добрите места за това са:

 1. Археологически комплекс Мадан Салих. Намира се в северозападната част на страната в Ел Мадина. Това са скални погребения, принадлежащи към І век. Комплексът включва много неизследвани структури и масивни скални гробници.
 2. Абха. В този град има древен и уникален дворец Шада. Стените му съдържат много археологически артефакти.
 3. Ед Дирия. Това е първата столица на кралството и най-добрият археологически обект в Саудитска Арабия. Сред руините можете да видите джамии, старата градска стена и няколко двореца.

Археологически комплекс Мадан Салих

Характеристики на туризма в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е много консервативна страна и тук те живеят в строго спазване на закона за шариата. Туристите трябва да запомнят следното:

 1. Нощното забавление тук е забранено.
 2. Туризмът за жените в Саудитска Арабия включва многобройни забрани: по-специално да носите открити дрехи и дори да шофирате. Всички жени под 40-годишна възраст трябва да бъдат придружени от близък родствен мъж. Също така трябва да се има предвид, че много места са разделени на "мъжки" и "женски": плажове, музеи, магазини. В джамиите за дамите са осигурени отделни стаи и входове.
 3. Появата на жените в Саудитска Арабия

 4. В Саудитска Арабия самият туризъм също не е разрешен. Преместването в страната може да бъде само група с туроператори.
 5. Алкохолът и наркотиците са строго забранени, нарушаването на което е наказуемо със смърт, и няма значение дали сте турист или местен.
 6. Ако пътуването ви до Саудитска Арабия съвпадна със свещения празник, тогава ще трябва да спазвате строго пост.

Религиозен туризъм

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

71 − = 70

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: