Култура на Южна Корея | jayassen.com

Култура на Южна Корея

Култура на Южна Корея

Културният компонент на страната е много сериозен предмет на обучение, особено преди пътуването. Всеки народ има свои собствени традиции и обичаи, собствени забрани и вярвания. Един и същ жест в различни страни може да бъде интерпретиран по съвсем различен начин и ако човек може да понесе комични ситуации, никой няма да толерира посегателства от посетителите. Ако планирате ваканция в Южна Корея, е време да се запознаете с неговата култура.

Основополагащото начало на културата на Южна Корея

Културният компонент на страната е много сериозен предмет на обучение, особено преди пътуването. Всеки народ има свои собствени традиции и обичаи, собствени забрани и вярвания. Един и същ жест в различни страни може да бъде интерпретиран по съвсем различен начин и ако човек може да понесе комични ситуации, никой няма да толерира посегателства от посетителите. Ако планирате ваканция в Южна Корея, е време да се запознаете с неговата култура.

Основополагащото начало на културата на Южна Корея

През 1948 г. в КНДР и Република Корея имаше разделение на една голяма Корея. След това културата на всяка страна започва да се развива по различни начини, но произхода и коренът сами по себе си. По-специално, поведението на обществото се основава на принципите на конфуцианството, разработени в Китай през 500 г. пр. Хр.

Корейците от малка възраст внушават в своите деца любовта и уважението към своите родители, семейство и онези, които имат власт. Изключително важно е да се отдават на такива концепции като справедливост, честност, хуманизъм, мир и образование. В съвременната култура на Южна Корея на тази основа разработи модел на поведение, наречен правило на петте отношения. По-специално, той предвижда определени норми в комуникацията между баща и син, съпруг и съпруга, по-стари и по-млади поколения, владетел и субекти, между приятели.

Туристите, които идват да почиват в тази страна, често се отклоняват от този модел на поведение. Поради това понякога изглежда, че корейците са груби и невежи. Но всъщност, докато не влезете в един от видовете взаимоотношения, може просто да не забележите.

Именно поради правилото за петте взаимоотношения корейците понякога задават няколко неудобни и лични въпроса. Но ако местен жител се интересува от вашето семейно положение или възраст, не бързайте да бъдете груби в отговор - той просто се опитва да определи кои правила трябва да взаимодействат с вас.

съвременност


Отделни прояви на културата на Южна Корея

Разбирането на основните принципи за изграждане на отношения между корейците ще бъде интересно да се обмислят по-конкретни прояви на техните модели на поведение. По-специално те са:

 1. Уважение към старейшините. В Корея се приема, че младите хора и тези с по-нисък ранг са длъжни да следват желанията и напътствията на старейшините без никакво възражение.
 2. Отношение към брака. Корейците смятат, че бракът е почти най-важното събитие в живота. Разводът, напротив, се тълкува като огромен и незаличим позор.
 3. Имена. Сред жителите на страните от ОНД практиката е обичайна, когато съпругата вземе фамилното име на съпруга си. В Южна Корея те се придържат към други традиции - съпругът си запазва фамилно име, но техните общи деца наследяват фамилното име на бащата.
 4. Обществени кавги. Злите и обидени жени са навсякъде. Особено дразнене на тази смес се получава в случай, че такава жена също е в напреднала възраст. В Южна Корея често има такива баби, които могат да покажат своето недоволство не само устно, но и физически. Както и да е обидно, не е възможно да реагирате на това, дори и да сте провокирани. Най-добре е просто да се отдръпнете.
 5. Ръкостискане. Равнопоставени помежду си в статус, хората или тези, които са в приятелски отношения, използват познатата форма на ръкостискане. Но ако някой от тях е по-нисък или по-млад, тогава той трябва да разтърси разперената ръка с двете си ръце. Често поздравът се допълва от лъка. Колкото по-възрастен и по-висок е статутът на човек, толкова по-дълбоко той е приклонен.
 6. Шефът винаги е прав и не може да бъде отказан. Изненадващо, такова правило обхваща почти всички сфери на живота. Дори предложението за пиене не може да бъде отречено. Ето защо, ако главно алкохолик - това е по-лесно да се промени работни места, отколкото да даде отказ.

Проявлението на културата

Традиции на Южна Корея

Културата и традициите на Южна Корея са тясно свързани помежду си, защото едно нещо е резултат от другото. Въпреки това, с течение на времето и движещите се седем лигата стъпки на глобализацията, всяко отворено общество преминава през определени промени. Но съществуват фундаментални убеждения, които са почитани по всяко време. Във връзка с Южна Корея тези традиции, обичаи и празници се отличават особено:

 1. Chere, или обред на възпоменание на предците. Според вярванията на корейците, след смъртта, душата на човек отива в друг свят само след промяна на 4 поколения. През целия този период той е пълноправен член на семейството, което според легендата се грижи и защитава цялото семейство от нещастия.
 2. Ханбок или традиционно облекло. В него корейците носят такива тържествени дни като Лунната Нова Година, Деня на прибиране на реколтата или сватбената церемония.
 3. Корейска сватба. Във връзка с брака корейците умело създадоха модел, който съчетава както модерни тенденции, така и традиционни ритуали. Днес корейски сватба е разделен на две части: първата проходите на Западна Европа вида на церемония, с бяла рокля, воал и смокинг за младоженеца, и след няколко облечени в традиционни костюми и отидете на специална стая за вечеря с родителите си.
 4. Sollal или Лунната Нова година. Този празник се празнува с първия ден от лунния календар. Обичайно е да се срещнете със семейство, да помните прадедите, да приготвяте специални ястия и да се обличате за ханбок.
 5. Чускок или Деня на жътвата. На петнадесетия ден от осмия месец от източния календар, корейците посвещават родословна памет и благодарение на боговете за храна.

Корейски сватба

На туриста на бележка

За да не попадне в каша, когато общува с корейски или да не понася гнева на представителите на поръчката, турист в Южна Корея трябва да помни няколко правила:

 1. Гледайте жестовете. Обаждането на лице с длан или ръчка с пръст се счита за обидно.
 2. На входа на корейската къща трябва да свалите обувките си, но ходенето на пода без чорапи е лоша форма.
 3. Общественото изразяване на чувства между двойка, било то целувки или прегръдки, се счита за неприлично в корейското общество, но проявяването на приятелски отношения е напълно приемливо.
 4. Тютюнопушенето на обществени места е строго забранено, а полицията наблюдава отблизо прилагането на това правило.
 5. Не хвърляйте пръчките с храна и ги оставете директно в чиния, особено на парти - домакинята може да го вземе за обида.

Посещение на корейско семейство

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 4 = 3

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: