Киркенес | jayassen.com

Киркенес

Киркенес

Малък норвежки град Киркенес (алтернативни имена - Киркенес, Hirkenes, Kirkkoniemi, Girkonjárga) е изненадващо природа, богата флора и фауна (елени са открити дори по пътя) и специално отношение към руски туристи. В края на краищата благодарение на съветските войници градът беше освободен от германската окупация, която никога не е забравена тук.

Къде е град Киркенес?

На норвежки картата на Киркенес се намира в североизточната част, в графство Finnmark (Finnmark), на ръкава на Варангер Фиорд, 400 км от Северния полярен кръг. Той е един от най-големите пристанищни градове и центъра на община Sør-Varanger (Sør-Varanger). Разстояние от Киркенес до Alta е малко повече от 260 km, а до руско-норвежката граница от 8 км, а до Мурманск - 230 км. Разстоянието между Осло и Киркенес е около 2500 км.

Kirkenes на картата

История и модерност

Това е доста млад град, който получи градски статус едва през 1998 година. Първите селища на територията на съвременния град се появяват вече през XI век. До 1826 г. Киркенес и околностите му са били в съвместно руско и норвежко управление. Градът получава своето съвременно име през 1862 г., преди да се нарича Писелвнес.

На централния площад

През Втората световна война има сериозни бомбардировки, извършени са 320 въздушни удара. Градът е в германска окупация до 25 октомври 1944 г., когато войските на Червената армия освободиха Киркенес. По време на Студената война това място беше гранична точка и въпреки че не бяха уволнени никакви изстрели, бойната готовност беше на най-високо ниво. До 1996 г. усилията на компанията Sydvaranger Gruve в Kirkenes извличат желязна руда. След това, поради ниската рентабилност, мините бяха затворени за известно време.

По улиците на града

Поради близостта на руската граница руският дух се усеща в града. Населението на Киркенес е около 3 хиляди души, като всеки десети жител идва от Русия. Това може да обясни често срещаната руска реч по улиците на града. Знаци на магазини и обществени институции, имена на улици, къщи и т.н. почти навсякъде се дублират на руски език, както може да се види в снимката на град Киркенес.

Пътят до града
Двойни знаци в града

Климатът

Тъй като град Киркенес в Норвегия, който се намира в далечния север, близо до Северния полярен кръг, тя се характеризира с полярен ден (от 17 май до 21 юли) и полярна нощ (21 ноември до 21 Януари дължината на ден не повече от 2 часа е през този период ). През юли слънцето почти не излиза извън хоризонта. Климатът е близо до континентален. Средният месечен температурен диапазон е -12 ° C през зимата до + 13 ° C в средата на лятото. Средната годишна валежи е около 450 мм.

Киркенес през зимата
Изглед от Kirkenes от морето

Забележителности на Киркенес в Норвегия

Нека разгледаме по-подробно какви интересни неща могат да се видят в Киркенес:

 1. Музей на Втората световна война. Експозицията му разказва за периода на занимание в живота на града. Основната експозиция на музея е Il-2.
 2. Паметник на войниците на Червената армия. Той е инсталиран в центъра на града, на Roald Amundsen gat, и се нарича Russemonumentet, което означава "руски паметник".
 3. Паметник на съветските войници

 4. Музей на самият художник Джон Савио. Представя най-известните си творби, сред които са гравюри с дърворезби.
 5. Музея Сор-Варангер. Заема 16 сгради, експозиции в тях разказват за различни периоди и култури на хората, живеещи на тези земи.
 6. Бомбата укрива Андерс (Andersgrotta). Преживява до наши дни от Втората световна война. Капацитетът му е близо 600 души. По време на войната тук бяха спасени повече от 9 хиляди души. Днес в Andersgrotte провеждат екскурзии и показват документален филм.
 7. Подслонът на Андерсгрот

 8. Църква "Якобсел". Намира се на 60 километра от Kirkenes. Според местните легенди, руски и норвежки рибари не могат да се определят граници на територията и да се спре борби, ние решихме да се построи църква на брега на реката, която разделя граница между двете страни.
 9. Генерално консулство на Русия в Киркенес.
 10. Генерално консулство на Руската федерация в Киркенес

 11. Църквата в Киркенес.

Църквата в Киркенес

Почивки в града

Туристите в Киркенес са доста много през цялата година. Останалите тук са много разнообразни и винаги можете да намерите работа според вашите предпочитания. През лятото са популярни в Киркенес риболов, колоездене и туризъм, яхтени круизи и сафари в Баренцово море. През зимата можете да отидете на ски писта в Киркенес, карам кучето или елени шейна, снегоходи или каране на ски, отидете риболов на лед. Фенове на активните и крайни празници трябва да посетят Sandnesbakken, който е спортен комплекс и ски пистата Kirkenes.

Куче с шейна
Ски спускане в Киркенес

Къде да останете в Киркенес?

Ще намерите голямо разнообразие от хотели в Kirkenes, от най-бюджетни и скромни до много по-скъпи и осигуряващи пълен набор от услуги на най-високо ниво. Списъкът на най-интересните хотели включва:

 1. Thon Hotel Kirkenes 4 *. Разположен в центъра на града, на брега на Бекфьорд, предлага активен отдих, включително шейни за кучета и сафари за снегомобили.
 2. Sollia Gjestegaard 3 *. Разположен само на 500 метра от руската граница, на брега на езерото Neityarvi. Хотелът разполага с изискан ресторант, предлагащ ястия от отрасли и китове. Терасата се отваря към морето, откъдето можете да се насладите на красивата природа и северните светлини.
 3. Rica Hotel Kirkenes 3 *. Този хотел се намира на входа на Kirkenes и е доста близо до центъра. Апартаментите предлагат изумителен изглед към града.
 4. Ако търсите по-евтин вариант за настаняване, помислете за хостелите на Kirkenes.

Thon Hotel Kirkenes
Стая за гости Rica Kirkenes Hotel
Ресторант в хотел Rica Kirkenes

Пазаруване в Киркенес

За тези, които искат да правят покупки в града, търговски център AMFI е отличен, в който има няколко отдела за най-взискателния вкус на клиентите. Бъдете внимателни, паркирането в близост до него е забранено. Можете също така да посетите магазина за дрехи и аксесоари на Cubus, разположен в близост до AMFI. В Kirkenes има също така евтини търговски обекти с много добри качествени стоки и комисионен магазин Fretex, в който ще се предлагат ежедневни аксесоари и дори мебели.

Моля, имайте предвид, че неделя е почивен ден за всички магазини и търговски центрове в Kirkenes в Норвегия.

Магазин на Комисията Fretex

Как да стигнем там?

В Kirkenes можете да стигнете до самолет, автобус или ферибот. Летището на града се нарича Hoeybuktmoen, се управлява от Avinor и се намира на 10 километра от центъра. За гостите на частни автомобили има паркинг на летището в Kirkenes. Други услуги включват обмяна на валута, банкомат, съхранение, поща, чакалня. Също така тук можете да посетите Kirkenes безмитно. От центъра на Hoeybuktmoen до центъра на града се стига с автобус или такси.

Летище Киркенес

Руснаците ще се интересуват от информация за това как да стигнете от Мурманск до Киркенес. В и около града, автобусите заминават редовно от Мурманск, цената на билета е приблизително $ 15 по един начин. Туристите по света често трябва да търсят начини да стигнат от Осло до Киркенес. Най-простият вариант е вътрешните авиокомпании (цената на полета е около 110 щ.д.).

Автобус до Мурманск

От най-големия норвежки град Берген, много популярен фериботен маршрут Hurtigruten отива до пристанището на Kirkenes. Транспортът от Берген до Киркенес продължава 11 дни и спира в няколко града.

Ферибот от Киркенес до Берген
Пристанище Киркенес

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

98 − = 88

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: