Женственост и мъжественост | jayassen.com

Женственост и мъжественост

Женственост и мъжественост

В психологията сексология, психофизиология, Пол и някои други свързани с тях области на знанието в рамките на женствеността и мъжествеността обикновено се разбира като най-често срещаният набор от стандартни физически, умствени, социални и поведенчески аспекти и характеристики, специфични за двете основни биологични половете.

Норма и отклонения

Трябва да се отбележи, че процентът на някои признаци за това как мъжественост и женственост (най-вече психологически, социални и поведенчески от anatomofiziologicheskie), може да бъде различен от биологичния пол.

Това означава, че можем да наблюдаваме както женската мъжественост, така и женствеността при мъжете, без отклонения от избраната полова идентичност, както и изпълняването на сексуалните и социалните роли. Не е тайна, че някои мъже, както и някои жени, превъзхождат дейностите, които традиционно са определени за другия пол и се разпределят на този пол.

Такава картина е особено характерно за развитите страни, където професионални и трудови и социални и обществени дейности, които не могат да бъдат свързани директно към пола (до известна степен това зависи от общественото мнение).

По този начин, можем да кажем, че в областта на знанието на мъжествеността на социални и хуманитарни полета условия и женственост - е обусловено стереотипи отразяват гледната точка на комплекса от знаци, и от двата пола.

В различни култури

Трябва също така да се отбележи, че някои признаци на мъжественост и женственост са транскултурни, т.е. стереотипните възгледи на различните народи съвпадат по същество. Това съвпадение доказва коректността на основните разпоредби мъжествеността и женствеността в полологиятааналитична психология на Юнг, по-специално, понятията основните човешки архетипи на колективното безсъзнание (женственост - Анима, мъжественост - Анимус).

Как да науча?

В същото време, в конкретни случаи (социално-психологически, етнографски, антропологически и исторически изследвания) изображения на мъжественост и женственост могат да имат светли и уникални функции, характерни за определена раса, нация или култура, която ще се etnospetsifichesky вид.

Ето защо, когато изучаваме и определяме женствеността и мъжествеността, трябва да вземем предвид не само фундаменталната опозиция на сексуалните роли, но и гледната точка, с която се извършва оценката.

Трябва да се отбележи, че развитието на феминисткото движение допринесе за изследването на този и най-близкия кръг от въпроси.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 2 = 11

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: