Видове самооценка | jayassen.com

Видове самооценка

видове самоуважение

Самоуважението е може би едно от най-значимите качества в живота на човека. Той започва да се образува в ранна детска възраст и формира по-нататъшния живот на човек. Това е благодарение на нея често се определя от успеха ни в обществото, за да се постигне желания, хармонично и безконфликтно съжителство със себе си.

Самочувствие - е оценката човек на техните предимства и недостатъци, поведение и действия, които определят за себе си значението му в обществото. За по-точна характеристика на личността съществуват различни видове самооценка, които ще бъдат обсъдени.

Какви видове самоуважение съществуват?

  1. Адекватно / недостатъчно самоуважение. Може би най-важните видове самосъзнание, тъй като те определят като разумно и правилно оценява на лицето си сили, действия и качества.
  2. Високо / средно / ниско самочувствие. Тук нивото на оценка се определя директно. Тя се проявява в даване прекалено голямо значение или обратното - незначителността на техните предимства и недостатъци. Екстремни видове самочувствие рядко допринасят за продуктивно развитие на човешкото, както и с ниска блокиране решителни действия и раздут - подсказва, че всичко е наред и добре, и не правят нищо, като цяло, не е нужно.
  3. Стабилно / плаващо самочувствие. Тя се определя от това дали самочувствието на дадено лице зависи от настроението или успеха му в дадена ситуация видове самоуважение (период на живот).
  4. Обща / частна / конкретна ситуационна самооценка. Посочва района, на който се разпределя оценката. Дали човек оценява себе си на физически или психически данни в определена област: бизнес, семейство, личен живот. Понякога това може да засяга само определени ситуации.

Всичко това - основните видове самооценка в психологията. Като стабилна и адекватно отношение към него се полага в детството си, трябва да бъде внимателно в това отношение при деца - да формират адекватна самочувствие в ранна възраст е много по-лесно и това означава много повече.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

5 + 5 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: