Култът на личността - за преодоляване на култа към личността и нейните последици | jayassen.com

Култът на личността – за преодоляване на култа към личността и нейните последици

Култът на личността - за преодоляване на култа към личността и нейните последици

Личността, отдадена на свръхестествените качества, винаги е била. В древни времена хората се покланят на божества, а по-късно на тази роля се избират хората - от правото на раждане и когато с предполагаемите заслуги. Какъв е култа към личността - ще разберем в тази статия.

Какъв е култа към личността?

Става въпрос за възвисяването на отделен човек, който е известен държавник. Тези, които се интересуват от това какво означава да култа към личността, трябва да се даде пример за всички познати имена като Сталин, Хитлер, Мао и др. В абсолютни монархии, царе и императори са играли ролята на боговете. Те бяха почитани, почитаха и похвалиха не за специфични качества, а просто за самия факт, че са на трона.

При диктатурите и авторитарните режими вече не беше достатъчно да стоим начело на властта. Беше необходимо да имаш изключителни качества, които да направят владетеля достоен за офиса. Имайки мощни инструменти на пропагандата, е лесно да се предадете като човек, когото хората искат да видят като свой лидер и владетел. За такива хора пише стихотворения и създава еписи, житейски биографии. Техните трудове бяха изучавани в учебните заведения и навсякъде, където бяха инсталирани паметници.

Причините за формирането на култа към личността

Такова явление се формира само при определени условия:

 1. Откривайки какви са причините за установяване на личността, е уместно да отговоря, че това е възможно в едно общество със социално незрели членове, които не искат да поемат отговорност за своите действия.
 2. С ниско ниво на образование се формира определен фиктивен ритуализиран стил на поведение.
 3. Неспособността да се мисли критично отваря широки възможности за диктатора да манипулира и контролира общественото съзнание.

Хората го даряват с най-добрите качества - мъдрост, решителност, непоколебимост, доброта и други, без дори да се оставя да се съмнява в правилността на действията си. Причините за установяване на култовия характер на личността са свързани с кризата в страната:

 • война или размирици;
 • белязано престъпление;
 • покачващите се цени;
 • липсата на стоки на рафтовете на магазините. Масови бунтове изискват силен владетел и такъв винаги е там.

книги за култа към личността

Защо тоталитаризмът често размножава култа към личността?

С тази форма на управление, цялата власт е съсредоточена в ръцете на лидера. Той действа като основна политическа сила, изкоренявайки несъгласието по всякакъв начин. Всички аспекти на човешкия живот се контролират от държавата. Хората са уплашени и принудени да се подчиняват на правителството, да го уважават, макар да няма представа колко е ефективна такава политическа сила. На такава почва се формира култът на личността, който играе ролята на локомотив, и членовете на обществото - винтове в огромна машина.

Какви са последствията от култа към личността?

Те могат да се разглеждат като пример за критика към личността на Сталин. След доклада на Хрушчов на 25 февруари 1956 г., на който той разкри мита за заслугите на лидера, избухнаха бунтове в страната, вълна от обществено възмущение го повлече. В отговор на въпроса какво не е наред с култа към личността, струва си да отговорите, че често тези, които се връщат на власт, го използват, за да укрепят позициите си. Така беше и с Никита Сергеевич.

След като отписва всички грешки от последните години на лидера на всички народи, той мълчеше за ролята си в този процес. Изглежда, че обществото излезе от ступора и не само чакаше реформи, а ги изискваше. Беше създадена специална психологическа атмосфера на нетърпение, стимулираща властите да предприемат решителни действия и да увеличат опасността от курс към пропагандния популизъм. По-късно се случи.

Борба срещу култа към личността

Разбивайки мита за непогрешимостта на един лидер, онези, които дойдоха в ръководството, не печелят, а губят. Крайният резултат от такъв процес е:

 1. Подкопавайки вярата на хората в съвършенството на върховната власт като такова.
 2. Критиката на култовия характер на личността в съветското общество доведе до унищожаването на системата на общия страх.
 3. Критично и болезнено преосмисляне на световната социалистическа практика от обществото.
 4. Разцепването на световното комунистическо движение и влизането му в период на криза, от който той вече не е избран. Не толкова престъпленията на Сталин, колкото осъдената цяла съветска социална система.

Процесът на преодоляване на култа към личността

Съветската държавно-политическа система започна да се трансформира веднага след смъртта на Сталин през 1953 г. Широко се пристъпи към:

 1. Премахването на последствията от репресиите на Сталин амнистира много от затворниците в тогавашните лагери в цялата страна.
 2. Възстановяване на закона и реда.
 3. От трибуните на властта те говореха много за преодоляването на култа към личността и нейните последствия, призовавайки за правилна болшевишка политика, която е легитимна и в съответствие с принципите на Ленинската идеология.

Култът на личността и нейните последици пораждат "размразяването" на Хрушчов, който претърпява три етапа на своето развитие. И вълните на "десталинизация" включват преструктурирането на Горбачов, както и много събития в съвременната Русия. Разработват се бързи темпове на индустриализация и селско стопанство, създават се научно-изследователски институти и технологичният прогрес се простира до височините.

критика на личността

Съвременни проблеми на личността

Към днешна дата проблемът с култовия характер на личността е теоретична насока за работата на най-големите учени. Те изследват процеса на асимилация на моралните ценности като неразделен елемент на културата. Основата на хуманистичните нововъведения в образованието е съвкупността от ценностите на всеки индивид - черти на характера, морален характер, чувства. Това е личностно-ориентиран подход към образованието. Култът на личността и нейните последствия се говорят в контекста на изучаването на проблема за личната култура като неразделна част от процеса на овладяване на културата от човека.

Книги за култа към личността

Милиони хора бяха потиснати, застреляни и затваряни в лагерите, докато бяха начело на управлението на Сталин. Страната все още изпитва последствията от тези събития. Много изтъкнати писатели в различни моменти вдигат завесата на тайната, описваща характеристиките на култовия характер на личността и последиците, до които води това възвисяване на един човек. Най-известните творби включват:

 1. "Архипелагът на Гулаг" от А. Солженицин. Тази романска изповед беше включена в "100 книги на века".
 2. "Les Miserables" от Анчи Минг. Този исторически роман подчертава култа към личността на Мао Цзедун и трагичните последици от неговото управление.
 3. "Таен съветник на лидера" В. Успенски. Две книги описват дейността на Сталин от името на неговия сътрудник. Разказът не украсява, но не зачерква лидера на всички народи, но честно разказва за събитията от тези години.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 3

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: