Компютърни чаши

Компютърни чаши

Някои хора смятат "ужасите" за опасностите на компютрите от търговския ход на доставчиците на тези мерки за сигурност (компютърни очила). За да разберем дали те са необходими, ние се обръщаме към научно доказаните данни.

Защо се нуждаем от компютърни очила, помагат ли те?

 1. Екранът на компютъра излъчва светлина в диапазона от лилаво до червено, т.е. целия спектър. Но най-големият товар за очите има виолетови и синьо късовълнови лъчи, съседни на ултравиолетовите лъчи. Разрушителната енергия на такова лъчение с интензивна работа на компютъра води до различни очни заболявания.
 2. Доказано е, че същите тези късовълнови лъчи са разпръснати и пречупени по пътя си. Следователно, почти не попадат в фокусната точка на ретината, които проникват в зелените и жълти лъчи (дълги вълни). В резултат на това изображението на монитора губи яснота.
 3. Според изследванията на академик Федоров червената област на спектъра насърчава ускоряването на метаболитните процеси, възстановяването на клетките на очната тъкан. Т.е. тези лъчи нямат пагубен ефект.

По този начин, ако извадите от монитора от монитора вредните виолетови и сини лъчи, можете да се отървете от тежкото натоварване на очите и да намалите размера на разсейването на светлината, което ще увеличи яснотата на изображението.

Затова защитните компютърни очила са полезни и наистина ефективни. Но не само да не се предпазва от електромагнитни смущения, както някои недобросъвестни продавачи на фалшификати, а за селективно предаване на излъчвания цветови спектър.

Така, благодарение на специалния филтриращ състав на покритието на лещите на тези стъкла, се постига следното:

 • абсорбиране на опасна ултравиолетова радиация;
 • предаването на червено-оранжевата част от спектъра, благоприятстващ за очите;
 • Увеличаване на цвета;
 • намаляване на възприеманата яркост на монитора, отблясъци;
 • осигурявайки по-добър контраст на видимото изображение.

В резултат на това вероятността от очни заболявания намалява, общата умора намалява и работният капацитет се увеличава (с приблизително 30%).

Как да изберем компютърни очила?

При избора на компютърни чаши трябва първо да посетите офталмолог. В края на краищата, не всички от тях са еднакви, а тук е необходимо да се вземе предвид визията на конкретния човек. Какви компютърни очила са по-добре за вас, може да се определи в салоните на оптиката, където се осигурява консултация с очите.

Компютърните чаши могат да бъдат със или без диоптри. Възможно е да се съчетаят очилата с контактни лещи без допълнително натоварване на очите.

Обектите за компютърни очила са от типа:

 • монофокален;
 • бифокални очила;
 • варифокален;
 • trifocals;
 • използването на компютърни очила

 • прогресивно (мултифокално).

Има очила за компютъра с различни степени на затъмняване. Можете също така да вземете кадър, който се вписва в лицето ви.

Допълнителни възможности за приложение

В такива стъкла е удобно в изкуствено осветени помещения, особено с флуоресцентни лампи. Също така компютърните чаши могат да се използват на открито при облачно и слънчево време. Ето защо те могат да се наричат ​​универсални, подходящи за постоянно носене. Няма противопоказания за тях, те също се препоръчват за деца, докато прекарват времето си на компютъра.