Обрив в лицето на бебето

обрив по лицето на бебето

Обривът на лицето на бебето е доста често явление, ужасяващо много родители. Причините за неговото развитие могат да бъдат много. Освен това, различни причини могат да причинят различен обрив, но се намират на едно и също място.

Хормонални обриви

По правило, обриви, локализирани на лицето на бебето, се дължат на формирането на хормонален фон. В този случай обривът има появата на малки пъпки, най-вече червени, които преминават през шията и дори на скалпа на бебето.

Много често, около 2-3 седмици, новородено се появяват пъпки, които имат абсцес в центъра.

алергия

Следващата най-честа причина за обрив по лицето (бузите) на бебето може да е алергична реакция. Особено често се наблюдава при кърмачета, кърмени с кърма. Това се случва в резултат на неспазването от страна на майката на диета или при добавянето на нов продукт към дажбата на трохи. Например, доста силен алерген е протеин от пилешко яйце. Ето защо педиатърът не препоръчва да се включи в диетата преди 1 година, но да се дава изключително варен жълтък. В допълнение, кърмещата жена просто трябва да откаже да яде храни с червен пигмент.

sudamen

Много често младите майки, поради липса на достатъчен опит, полагат прекалено много топлина за трохата, в резултат на което той се потиска интензивно. Поради факта, че потта и мастните му жлези не работят стабилно, се появява обрив, който се локализира както на лицето, така и на главата на бебето. В допълнение, често потенето е резултат от нехигиена. Ето защо, особено в горещия сезон, детето трябва да се къпе всеки ден.

пустулоза

В редки случаи, причината за обрива може да бъде неонатална пустулоза детски. Тази болест се среща при около 20% от децата. Тя изисква медицинско лечение. Нейната особеност е, че пъпките не са в центъра на замърсени пори и рядко да тлеят, така че не се формира около центъра на възпаление, че само го прави трудно да се открие.

При неонаталните цефалитни пустули се наблюдава промяна в облекчението на кожата, което е доста трудно да се разграничи визуално. Той се открива чрез палпиране. В редки случаи се образуват червеникави пустули, които се намират в гърлото и лицето на детето.

Превенция и лечение

Профилактиката играе важна роля в борбата срещу обрива на лицето, главата на бебето. Ето защо майка ми, за да предотврати появата й, трябва да се придържа към следните правила:

  1. Ежедневно измийте бебето си с чиста преварена вода. За такива манипулации е възможно да се използват и разтвори от низ и лайка, които имат антисептични свойства.
  2. Постоянно поддържат физическите параметри на въздуха в помещението при оптимално ниво: температура 18-21, влажност до 70%.
  3. Да се ​​придържате към хипоалергенна диета, ако детето е кърмено.
  4. Ако голяма площ на лицето е засегната от обрив, обрив по лицето на бебетое необходимо да се види лекар.
  5. Обикновено, когато обрив в детето не може да използва антихистамини, алкохолни разтвори (блестящ зелени, невен), калиев перманганат разтвор, мехлем хормонални, антибактериални лекарства.

По този начин, спазвайки всички горепосочени правила, самата майка може да предотврати развитието на обрива на детето и да предотврати разпространението му. В този случай трябва да си припомним, че преди да използвате някой от средствата, е важно да се консултирате с дерматолог, който, ако е необходимо, ще назначи компетентно лечение.