Фоликули в яйчниците – норма

Фоликули в яйчниците норма

Способността на жената да зачене се определя, наред с други неща, от броя на фоликулите в яйчниците. Колко от тях в момента, независимо дали номерът е правилен, и това, което е в действителност, нормалния брой фоликули в яйчниците? Нека разберем!

Брой фоликули в яйчника

За разлика от мъжете, чиито сексуални клетки се развиват през целия си живот, жените нямат тази възможност. Напротив, природата е по начин, който максимално допустимото фоликули (до 2 милиона) е поставен преди раждането на момичето и постепенно изсъхне по време на менопауза.

Следователно броят на фоликулите в яйчниците има свой собствен процент, в зависимост от възрастта на жената. Така например, когато навлезете в юношеството, момичето има около 300 000 фоликули, готови за производство на яйца.

Открийте точния брой клетки в яйчниците, или яйчников резерв, ще помогнете за конвенционалното ултразвуково изследване на придатъците. Изпълнете тази процедура по-добре с помощта на вагинален сензор - само за да може лекарът да види точния брой на фоликулите от антрал (малки, с диаметър от 2 до 8 mm). Техният брой може да се тълкува, както следва:

  • от 16 до 30 - нормално;
  • повече от 30 - поликистозни яйчници;
  • от 7 до 16 - нисък брой, но е възможно да има бременност;
  • от 4 до 6 - ниска вероятност да забременеете;
  • по-малко от 4 - възможно е безплодие.

Благодарение на това проучване на фоликулния резерв на всеки от яйчниците, специалистът може точно да оцени плодородието на жена, която иска да стане майка.

Колко фоликули в яйчника в различни дни от цикъла?

За да се разбере дали една жена може да забременее в този цикъл, лекарят назначава често follikulometriyu - ултразвуково проследяване на броя и размера на фоликулите в яйчниците.

От седмия до деветия ден от цикъла, един от фоликулите в яйчниците започва да узрява и доминира, което означава, че е готова за овулация. Следователно, първото изследване е идеално на седмия ден от менструалния цикъл, когато се оценява общият брой на фоликулите (средно от 10 до 20). След това ултразвукът се провежда на всеки 1-2 дни, за да може да се наблюдава растежа и узряването на господстващия фоликул. Брой фоликули в яйчниците
Ако овулацията не настъпи преди 14-17 дни, обикновено се правят кръвни тестове за хормоналното ниво на жената, за да се диагностицират причините за това.

Говорейки за нормите на фоликулометрията, отбелязваме следното. Лекарите често диагностицират многофоликуларни яйчници, когато броят на клетките надвишава 30. Това може да означава полицистоза или просто да бъде характеристика на тялото.

Ако фоликулите са много по-малко от нормата (до 5 в двата яйчника), това може да е следствие както на различни заболявания, така и на намаляване на нивото на половите хормони. За да разберете точните причини за това и да изключите безплодието, е необходимо да преминете към няколко допълнителни прегледа.