Електрофореза за кърмачета

бебе електрофореза

Наскоро броят на диагнозите при деца под една година на неврологични заболявания и проблеми с мускулно-скелетната система се увеличиха. За цели на лечение предписано масаж кърмачета във връзка с различни физиотерапия (електрофореза, парафин, релаксиращи бани, UHF и т.н.). Повечето въпроси възникват, когато новородените получават електрофореза. Има мнения, че този процес е болезнен, безполезен и дори вредни за малките деца. Но тези мнения противоречат на принципа на електрофорезата изобщо.

Принцип на действие на електрофорезата

Електрофорезата е движението на заредени частици (йони) в електрическо поле, способни да носят различни частици в парообразна или течна среда.

А физиотерапия се електрофореза, е следният: човешката кожа поставя върху подложки електродните от двете страни на плат, импрегниран с разтвор на лекарство, което се разпада в йони химично вещество (лекарство). Когато електрическият ток преминава през това решение, йоните на лекарството започват да се движат, проникват през кожата, лигавиците и влизат в човешкото тяло. Лекарството след проникване в тъканите е равномерно разпределено в клетките и междуклетъчната течност. Електрофореза достави лекарства в епидермиса и дермата, когато се абсорбира в кръвта и лимфата, чрез които вече са били доставени на всички органи и тъкани, но се запазва колкото е възможно в областта на подаване на лекарствено средство.

Известно е, че действието на лекарствата и чувствителността към тях се увеличават под въздействието на постоянен ток, което помага да се постигне максимален ефект.

Каква е целта на електрофорезата за бебета?

Поради факта, че електрофорезата има противовъзпалителни, аналгетични, успокояващи и релаксиращи мускули, тя е предписана за бебета в такива случаи:

  • хипертония или хипотония на мускулите;
  • нарушения на опорно-двигателния апарат (особено тортиколис и дисплазия);
  • неврологични разстройства;
  • за намаляване на синдрома на болката;
  • диатеза.

В зависимост от проблема за кърмачета могат да определят електрофореза аминофилин, dibazolom, магнезиев оксид, папаверин (на врата с тортиколис и за нормализиране на тонуса на цялото тяло) и калций (за образуване на кост в съвместното нуклеолата бедро).

Противопоказания за електрофореза за кърмачета

Без значение колко безопасна и полезна е тази физиотерапевтична процедура, строго е забранено да се провежда в:

  • наличие на гнойна инфекция на кожата:
  • бронхиална астма в остра форма;
  • повишена телесна температура;
  • сърдечна и бъбречна недостатъчност;
  • наличие на дерматит или кожни лезии в мястото на приложение.

Как детето електрофореза у дома?

По-малко вероятно е да се вдигне инфекцията и умственото спокойствие на бебето, електрофорезата може да се направи у дома. За да направите това, трябва да закупите устройството, да проучите инструкциите и техниките за безопасност, когато работите с него. При първата физиотерапия е по-добре да поканите квалифицирана медицинска сестра, която визуално ще ви покаже целия процес на правилно приложение. Получете докторска заповед бебе електрофорезаброя на процедурите и посочването на лекарството, чието разрешение е по-добре поръчано в аптеката, а не самостоятелно. Не прекарвайте сеанса повече от необходимото време - за малки деца това е до 8 минути. Повече не е по-добре!

Ако след началото на процедурата детето ви започна да се държи по-зле, имаше проблеми със съня, това означава, че той трябва да прекъсне хода на електрофорезата. Вече е доказано, че всички предписани процедури работят по-добре в комплекс, така че електрофорезата за бебетата задължително трябва да се комбинира с масаж и други процедури.