Болка в гърба по време на бременност

болка в гърба при бременност

Болката в гърба по време на бременността е една от най-честите оплаквания на жени, които очакват дете. Причините за тези болки могат да бъдат много: от физиологичната болка, свързана с подготовката на организма за раждане, до патологичния признак на заболяването. Борбата с болки в гърба при бременни жени не е лесна задача, тъй като ръчните методи за лечение трябва да бъдат много нежни и изборът на медикаментозни методи е изключително ограничен. Ще се опитаме да разберем защо бременната жена има ниска гръб и как да се справи с болката?

Защо болката е болна по време на бременност?

Както вече споменахме, болката в гърба по време на бременност може да бъде физиологична. Така че при бременна жена в последно време, поради силното увеличение на матката и преразпределението на центъра на тежестта на тялото, позата се променя, което увеличава тежестта върху гръбначния стълб. В допълнение, мускулите и сухожилията на гръбначния стълб се опъват, което води до болка в гърба, свързана с умората на гръбначния стълб. Разширяването на тазовите кости и отклоняването на кокцидния posterum преди раждането създават всички условия за появата на кокцигеална болка. Болката в гърба в края на бременността, която се комбинира с периодични болки в долната част на корема, се счита за предвестник на раждането. Ако тези усещания за болка са много очевидни, тогава те се диагностицират като фалшиви пристъпи.

Ако една жена има силна болка в гърба по време на бременност, по-добре е да кажете на лекаря за това, кой ще се опита да разбере причината за болката. В края на краищата, причината за лумбалната болка при бременна жена може да бъде:

  • Ишиас (възпаление или прищипване на седалищния нерв - в такива случаи, по време на бременност боли кръста надясно или наляво, с болка излъчване (плаща) в хълбока и коляното;
  • бъбречно заболяване (пиелонефрит, уролитиаза) - в даден болката заболявания ще излъчва заедно уретерите в пикочния мехур и може да бъде придружено от повишаване на телесната температура;
  • старите гръбначни наранявания могат да си припомнят болки в гърба по време на бременност.

Ами ако болката в долната част на гърба по време на бременност?

Ако бременната жена има нисък гръб и тази болка е физиологична, тя ще премине известно време след раждането. В този случай, бъдещата майка се нуждае от повече почивка и рязко ограничава физическата активност. Ако това не помогне, а болката продължава да притеснява жената, тогава трябва да изпълнявате специални стречинг упражнения, които ще помогнат за облекчаване на напрежението от задните мускули и облекчаване на болката. Цялата тайна на успеха е редовно упражнение. Комплексът от упражнения може да се намери на страниците на списания за жени и на интернет страници в интернет. Ако една жена има време, тогава тя може да се запише в йога клас за бременни жени или да си купи абонамент за басейна. Плувните упражнения спомагат за отпускане на мускулите на гърба и също така помагат да се справите с лумбалната болка по време на интересна ситуация.

защо кървенето боли по време на бременност

Ако много болки в долната част на гърба по време на бременност и специални упражнения не са достатъчни, или болката не им позволява да извършват, можете да видите специалист по масаж, за да се освободи напрежението от мускулите на гърба и облекчаване на болката от една жена.

В случай, че боли левия или десния лумбален по време на бременност, най-вероятно е ишиас. Той ефективно ще търка засегнатите области със специални мехлеми и гелове (гел Diklak, Fastum gel, Noofen). Външното приложение на тези лекарства ще засегне локално, не се абсорбира в кръвния поток.

След като сте се запознали с причините за болката в долната част на гърба по време на бременността, помислете: не поемайте рискове и се ангажирайте със самолечение. По-добре е да се свържете с компетентен специалист, който ще разбере причината за болката и ще предпише адекватна терапия.