Анестезия с цезарово сечение – обща, спинална, епидурална

Анестезия при цезарово сечениеАнестезията при цезарово сечение се извършва по няколко начина, изборът на които зависи от решението на лекарите. Самият метод на такова доставяне съществува дълго време. Неговото прилагане не е без анестезия. Нека разгледаме всички възможни методи, ние изброяваме техните характеристики, противопоказания и усложнения.

Коя анестезия е по-добра за цезарово сечение?

Лекарите не дават недвусмислен отговор. Изборът на метода се дължи изцяло на състоянието на жената, времето, наличието на утежняващи фактори. Решавайки коя анестезия да избере за цезарово сечение, лекарите са склонни да бъдат регионални. С тази манипулация има нарушение на процеса на прехвърляне на импулса по нервните влакна малко над мястото, където се въвежда веществото. Пациентът е наясно, че улеснява процеса на манипулация, изключва необходимостта от оттегляне от анестезията, намалява усложненията. Това е плюс за майката, която почти веднага установява контакт с бебето, чува плача си.

Видове анестезия при цезарово сечение

Отговаряйки на въпроса за жените относно анестезията в цезарово сечение, лекарите наричат ​​следните възможни видове:

 • общо, известно като "анестезия";
 • регионални - гръбначни и епидурални.

Първата анестезия с цезарово сечение се използва в изключителни случаи, когато има противопоказания за регионалните. Приема се при наличие на специфични случаи на акушерство, между които напречното разположение на плода, пролапса на пъпната връв. В допълнение, самата бременност често се свързва с такива състояния, когато процесът на интубация на трахеята е сложен, - поставяне на тръба за анестезия. Когато тази манипулация е вероятно да достигне бронхите на стомашното съдържание, което води до дихателна недостатъчност, пневмония.

каква анестезия е по-добра с цезарово сечение

Как се извършва цезарово сечение с епидурална анестезия?

Такава техника е обща и ефективна. Това е въвеждането на лекарство в областта на локализирането на гръбначния мозък. Започнете манипулацията за половин час преди планираното време на доставката. Директно такъв интервал е необходим, за да действа лекарството. Мястото на инжектиране е обработено с антисептичен разтвор и мястото на инжектиране е маркирано.

С този вид анестезия с цезарово сечение на нивото на кръста, специална, стерилна игла, лекарят пробива кожата. После, постепенно задълбочавайки се, достигате пространството над гръбнака, в което се намират корените на нервите. След това в иглата се поставя специална тръба - катетър, който ще служи като канал за лекарства. Иглата се отстранява, оставяйки тръбата, която е удължена, - прикрепете по-дълга дължина, я приберете в раменния пояс, където е фиксирана. Агентът се прилага постепенно, ако е необходимо, дозата се увеличава. Осигурен е лесен достъп до катетъра.

Самата процедура за използване на лекарството се извършва в изправено положение или в позиция отстрани. Манипулацията е практически безболезнена. Някои жени могат да наблюдават лек дискомфорт, който се характеризира като чувство на компресия в долната част на гърба. Когато лекарството се прилага директно, пациентът не чувства нищо. Процедурата е много ефективна.

В резултат на това чувствителността е напълно изключена, но съзнанието на майката в чакане не е изключено - тя чува новороденото, първия си вик. Разказвайки за продължителността на цезаровото сечение с епидурална анестезия, лекарите отбелязват, че в зависимост от дозата отстраняването на чувствителността е фиксирано за 80-120 минути. Този път е достатъчно за операцията.

Противопоказания за епидурална анестезия при цезарово сечение

Този метод има положителни качества, но има и противопоказания. Забранява се, когато:

 • възпаление на областта, където е необходимо да се извърши пункция - пустули, папули;
 • нарушение на кръвосъсирването;
 • индивидуална непоносимост към наркотиците;
 • заболявания на гръбначния стълб, остеохондроза;
 • напречна или наклонена позиция на плода.

Говорейки за опасната епидурална анестезия при цезарово сечение, лекарите отбелязват, че подобна манипулация изисква опит, яснота. Увреждането на кръвоносните съдове, нервните окончания води до необратими последствия. Предвид тези факти, манипулацията се извършва изключително в големи клиники, където има квалифициран персонал, специален. машини.

Последици от епидуралната анестезия при цезарово сечение

Предвид факта, че при операция с този тип анестезия са необходими големи дози от лекарството, често се забелязват странични ефекти. Сред тях си струва да се отбележи:

 • болка в областта на гърба;
 • главоболие;
 • тремор в краката.

Тези явления преминават независимо след 3-5 часа. Те са свързани с ефекта върху тялото на лекарствата, използвани за процедурата. Установени са усложнения след епидурална анестезия с цезарово сечение. Те включват:

 • нарушаване на процеса на уриниране;
 • увреждане на гръбначния мозък, близък нерв;
 • алергични реакции към активния компонент на лекарството.

последиците от епидуралната анестезия при цезарово сечение

Как се извършва спинална анестезия при цезарово сечение?

При този тип блокада на нервните импулси лекарството се инжектира директно в течността, която обгражда гръбначния мозък. След инжектирането иглата се отстранява. На жената се предлага да седне на диван или операционна маса по такъв начин, че ръцете й да почиват на колене и гърбът й да е максимално извит. I място, лекувани с антисептик, инжекция, последвано от подкожна тъкан губи своята чувствителност и процедурата става по-малко болезнено. Дълга и тънка игла се пробива. Той се инжектира директно в цереброспиналната течност. След като извадите иглата, приложете стерилна превръзка.

Жените, които подлежат на операция, често се интересуват от въпроса колко дълго е цезарово сечение с гръбначна анестезия. Продължителността на процеса на такова доставяне се дължи на професионализма на лекарите, липсата на усложнения по време на процедурата. Средно тази манипулация отнема 2 часа от времето на прилагане на лекарството и инжектиране в лумбалния участък. Дозата на анестетика се изчислява до максималната.

Противопоказания за гръбначна анестезия при цезарово сечение

Цезарово сечение с гръбначна анестезия не се извършва, когато:

 • липса на квалифициран медицински персонал;
 • страхотна загуба на кръв;
 • тежко обезводняване на тялото;
 • нарушения на системата за коагулация на кръвта;
 • инфекция, възпаление на мястото на инжектиране;
 • алергии;
 • високо вътречерепно налягане;
 • нарушение на функциите на централната нервна система;
 • когато се използват преди операция антикоагуланти.

Последици от спиналната анестезия при цезарово сечение

Този тип сенсибилизация има някои последствия. Често се развиват следните усложнения след спинална анестезия с цезарово сечение:

 • рязък спад на налягането;
 • главоболие;
 • нарушение на нервната система;
 • възпаление в долната част на гърба;
 • поражение на гръбначните нерви;
 • нарушаване на целостта на кръвоносните съдове.

последиците от гръбначния анестезия при цезарово сечение

Обща анестезия за цезарово сечение

Такава анестезия с цезарово сечение е най-старата версия. В съвременната акушерство се използва рядко. Този факт се дължи на липсата на контрол над състоянието на майката, тъй като тя потъва в дълбок сън, не чувства нищо. Използва се при липса на необходимото оборудване и специалисти. Провежда се чрез интравенозна инфузия на лекарството. Продължителността на действието му зависи от вида на лекарството, неговата доза и е 10-70 минути.

Ако се интересувате от лекар, каква анестезия е най-добра за цезарово сечение, бременната жена често чува за положителни регионални особености. В този случай самите лекари посочват, че не всички родилни болници го практикуват. Големите модерни частни клиники използват тази техника винаги. Така че е възможно да се намалят рисковете и последиците от общата анестезия, ефектът от лекарствата върху плода се изключва.

Локална анестезия за цезарово сечение

Разказвайки за анестезията на цезарово сечение, трябва да се отбележи и местната анестезия. Прибегне до нея, когато е необходимо да се намали чувствителността за отстраняване на болката по време на пробиване и въвеждане в гръбначния областта на лекарството. Използва се малка доза от лекарството. Прилага се интрадермално инжектиране. След това жената на практика не усеща входа на иглата.