Занаяти от гипс със собствени ръце

ръчно изработени гипсови изделия

Гипсът е екологичен, абсолютно безвреден, достатъчно евтин и по този начин достъпен материал, който често се използва за създаване на различни занаяти. Работата с него е удоволствие! Този материал може да има всякаква форма, бързо замръзва, има относително малко тегло, лесно боядисан.

Приготвяне на разтвора

Всичко, което трябва да бъде направено, преди да започнете производството на гипсови изделия сами, е да подготвите решението. Няма нищо сложно в това. Достатъчно е да смесите праха с вода. Въпреки това, преди да разредете гипса за ръчно изработени изделия, излейте малко количество вода в контейнера, за да избегнете вдишването на облак от гипсов прах, разбъркайте го и след това изсипете останалата част от водата. Последователността на решението ще зависи от вашите цели. Изготвянето на гипсови изделия (плоски и обемни) е по-удобно, ако разтворът е дебел. Но помнете, той бързо грабва! Ако сте приготвили половин кофа от хоросан и ще излеете няколко форми с малки фигури, то може да замръзне в кофа.
Най-често боядисаните вече завършени фигури от гипс, но можете да рисувате и самият разтвор. За да направите това, използвайте гвоздея и всички водоразтворими бои. Дори силните чаени листа, зеленика, йод или разтвор на калиев перманганат, добавен към разтвора, ще му дадат подходящия цвят.

Искате ли да се опитате да направите изделия от гипс за дома или необичайни играчки за деца? Съберете с необходимите материали и продължете! И някои интересни идеи за това, кои занаяти могат да бъдат направени от мазилка, ще намерите в нашите майсторски класове.

Фигурка “Морско сърце”

Всичко, което е необходимо, за да се създаде този оригинален занаяти е гипс, вода, сърцевини, черупки и цветни парчета стъкло.

Занаятите от мазилка със собствени ръце1

 1. Изсипеният предварително приготвен разтвор се изсипва в матриците. Изсипете го в тънка струйка, така че въздушните мехурчета да не се образуват.
 2. Занаяти от гипс2 Занаяти от гипс3
 3. Когато гипсът се втвърди до плътността на тесни тесто, лежеше върху него парчета стъкло и черупки, леко ги натискаше.
 4. Занаяти от гипс4 Занаяти от гипс
 5. Изчакайте, докато гипсът бъде напълно замръзнал, след което внимателно извадете фигурите от матриците. Остава леко да се полира черупките, а занаята може да украси къщата ви!
Занаятите са изработени от гипс Занаяти от гипс Занаяти от гипс8

Коледни дървени декорации

Апетитните торти са отлична декорация за новогодишното дърво. За да ги направите, трябва да се складирате с картон, разтвор за мазилки, бои и панделки.

Занаяти, изработени от гипс9

 1. На картона нарисувайте няколко кръга и добавете боя към разтвора за гипс. След това внимателно с лъжица запълнете кръговете с разтвор.
 2. Занаятите от мазилка със собствени ръце10 Занаяти от гипс със собствени ръце11 Занаятите от гипс със собствени ръце12
 3. Когато разтворът изсъхне, с метални форми, коригирайте формата на торти. Изчакайте, докато масата се втвърди напълно.
 4. Занаятите от мазилка със собствени ръце13 Занаятите от мазилка със собствени ръце14 Занаятите от мазилка със собствени ръце15
 5. Нанесете малко повече решение върху фигурите от гипса. Можете да използвате друга боя, тъй като този слой е “сметаната” на тортата. Когато масата се втвърди, леко прикрепете лентата под формата на контур. Върнете горната част на тортата с кръг от гипс. Деликатните торти са готови.
Занаятите от мазилка със собствени ръце16 Занаятите от мазилка със собствени ръце17 Занаятите от мазилка със собствени ръце18

“Минерали за играчки”

Дали детето ви обича да изследва външния свят? След това той ще оцени това забавление!

 1. Изсипете силиконови форми за печене с приготвения гипсов разтвор.
 2. Занаятите от мазилка със собствени ръце19 Занаяти от гипс собствени ръце20 Занаятите от мазилка със собствени ръце21
 3. Когато разтворът се захване, леко поставете силиконова играчка във всяка матрица. Разбира се, по-добре е, ако са фигури на древни гущери, изчезнали преди милиони години. Залейте ги с разтвор за гипс. Когато замръзне, внимателно извадете формите от формата. Играчката е готова, но ще бъде много по-интересно, ако я копаете някъде в градината. Детето ще
Занаятите от мазилка със собствени ръце22 Занаяти от гипс собствени ръце23 Занаятите от мазилка със собствени ръце24
Занаяти от мазилка със собствени ръце 25 Занаяти от гипс собствени ръце26 Занаяти от гипс собствени ръце27