Сикстинската капела във Ватикана

Сикстинската капела във Ватикана

Пътувайки в Италия, всеки самоуважаващ се турист просто не може да пренебрегне Ватикана - държава в държавата и крепост на християнството. И във Ватикана просто е невъзможно да премине от най-забележителните забележителности - Сикстинската капела. Тук ще отидем днес за виртуална разходка.

Къде е Сикстинската капела?

Намирането на сикстинския параклис във Ватикана няма да бъде трудно, дори и за най-неопитен турист - само на няколко метра на север от катедралата Свети Петър. Тук можете да стигнете до римската метростанция до гара Отавио и след това да се разхождате малко.

Сикстинската капела - интересни факти

Неговото съществуване, най-големият паметник на архитектурата и изкуството започва като обикновена къща църква. Строежът е започнат по заповед на Сикст IV, в чието име църквата получи своето име. Това се случи в далечната 1481 година.

Сикстинската капела във Ватикана_1

Днес Сикстинската капела е не само паметник, но и място за събиране на конклави, които определят кой ще стане ръководител на католическата църква през следващите години.

Сикстинската капела във Ватикана_2

В Сикстинската капела има световноизвестен католически хор, който само католици и само мъже могат да пеят.

Сикстинската капела във Ватикана_3

Повечето туристи са привлечени от ярките стенописи на Сикстинската капела, които покриват целия таван. Малко хора не знаят, че Сикстинската капела е нарисувала най-великия майстор на Ренесанса, без преувеличение генийът на Микеланджело Буоранроти. Ръцете му създадоха величествени илюстрации за библейски истории, които украсяват тавана на сградата.

Сикстинската капела във Ватикана_4

Задачата пред господаря не беше лесна, тъй като таванът имаше извита форма, така че всички фигури върху него трябваше да бъдат изобразени, така че от пода не изглеждаха разместени техните пропорции. За да изпълни тази работа, Микеланджело не се нуждаеше нито от много, нито от малко - четири години, което практически живееше в гората под тавана.

Сикстинската капела във Ватикана_5

Но през 1512 г. работата по боядисването на параклиса свършва и очите на клиента се появяват в цялата му славна история на създаването на света преди потопа.

Сикстинската капела във Ватикана_6

През 1534 г. Микеланджело се завръща в Сикстинската капела, за да рисува една от стените си с фреска "Последна присъда".

Сикстинската капела във Ватикана_7

Останалите стени на параклиса са украсени с не по-малко интересни фрески, създадени от група флорентински майстори от 1481 до 1483 г. Стенописите по стените са отворени за посетителите на историята на Христос и на Мойсей, а авторството им принадлежи на четките на Перуджин, Ботичели, Сенорели, Гата, Розели и др.

Сикстинската капела във Ватикана_8