Най-високата статуя в света | jayassen.com

Най-високата статуя в света

Най-високата статуя в света

Човечеството от древни времена се стреми да създава гигантски структури, включително скулптурни произведения. Така че височината на легендарния Родос Колос, издигнат от древните гърци в пристанището на град Родос, е бил на 36 метра (височината на 12-етажна сграда) и е ударил хора, които са живели в старите времена. Но известната статуя е далеч от съвременните скулптури, размерите на които са няколко пъти по-големи.

Коя статуя е най-висшата на Земята и какви скулптурни произведения са в списъка на най-високите статуи в света? В тази статия ще намерите отговори. Следва да се отбележи, че списъкът включва паметници, представляващи обекта в пълен ръст, поради което няма списък в списъка, например бюст на императорите Ян и Хуан, с височина 106 метра.

Топ 10 най-високи статуи в света

 1. В книгата на рекордите на Гинес, скулптурата "Пролет Буда", разположена в китайската провинция Хенан, е представена като най-високата статуя в света и като най-голямата статуя на божеството - Буда. Височината на огромната скулптура заедно с пиедестала е 153 метра, а размерът на будистката фигура е 128 метра. За в бъдеще има планове да се увеличи височината на най-голямата статуя в света за сметка на пиедестал. Цената на проекта възлиза на 55 милиона долара. Теглото на Буда е около 1000 тона, а за създаването му са използвани 1100 медни части.
 2. Най-високата статуя в света2

 3. На второ място се заема и статуята на Буда. 130-метровата статуя на Laukun Sectuary се намира в Мианмар, в окръг Sikain. Изненадващо, структурата е издигната без помощта на кранове.
 4. Най-високата статуя в света3

 5. На трето място е статуята на Буда - Амитаби, разположена в японския град Ushiku. Общата височина на величествената сграда е 120 метра. Вътре в сградата има асансьор, който се издига на платформата за наблюдение. Внушителният размер на статуята се доказва от факта, че всеки пръст на Буда има дължина от 7 метра!
 6. Най-високата статуя в света4

 7. На четвъртата позиция е 108-метров скулптурен образ на богинята Бодхисатва, разположен в Китай в провинция Гуангин. Художественото решение на скулптурата е интересно: тристранната статуя символизира присъствието на божеството в миналото, настоящето и бъдещето, което всъщност проявява безсмъртието на Буда.
 8. Най-високата статуя в света5

 9. Португалската статуя на Крист Рей (Крал Христос), чиято височина е 103 метра, напълно съответства на скулптурния образ на Христос в Рио де Жанейро. Но най-голямата статуя на Исус Христос официално се смята за скулптурна фигура на царя на Христос в Полша. Въпреки че височината на скулптурата е 52 метра, тя се намира на малък пиедестал, за разлика от португалската статуя. Обхватът на ръцете на Богочовека е очарователен - разстоянието между четките е 25 метра!
 10. Най-високата статуя в света6 Най-високата статуя в света7
 11. Шестото и седмото място бяха разделени от патриотични скулптури: каменната родина в украинската столица Киев и стоманобетонните "Родините призовава!" Във Волгоград. Размерите на величествените фигури са огромни: височината на всеки 102 метра. Статуята на Волгоград е най-високата статуя в Русия, а статуята на Киев е в Украйна. Двете женски фигури се намират в запомнящи се места: украинският край републиканският музей на Великата отечествена война, а руският - в историческия ансамбъл "Героите на битката при Сталинград" на Мамеев Курган.
 12. Най-високата статуя в света8 Най-високата статуя в света9
 13. Височината на Sendai Daikannon е скулптурата на богинята Каньон в Япония, в района Тохоку на около 100 метра.
 14. Най-високата статуя в света10

 15. На честно девето място е паметник на Петър I в Москва. Паметник от бронзово-стоманена основа, висок 96 метра, е издигнат върху изкуствен полуостров в река Москва.
 16. Най-високата статуя в света11

 17. Световноизвестната американска 93-метрова статуя на Свободата в Ню Йорк завършва върха на най-високите скулптурни скулптури. "Лейди Либърти" - подарък от Съединените щати от Франция до стогодишнината на Американската революция. От короната, която може да бъде достигната до стълбите, се открива широка панорама към пристанището. Пиедесталът е оборудван с музей на историята на сградата, към който се издига асансьорът.

Най-високата статуя в света12

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 2

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: