Zika вирус – последици

вирусния ефект ziketa

Вирусът на Zeka, подобно на други видове треска, се предава от един тип комари. В много отношения симптомите на болестта също са сходни, но причинителят на Zik треска е напълно различна вирусна инфекция. Обикновено заболяването протича без опасни усложнения и сериозни последствия. В някои случаи обаче се забелязва сериозен курс на зикова треска. Може би развитието на усложнения след заболяването.

Последици от инфекция с вируса Zika

В типичния ход на заболяването симптоми като:

  • главоболие;
  • значително повишаване на телесната температура;
  • мускулна и ставна болка;
  • сърбящ обрив с папулни елементи;
  • конюнктивит.

Приблизително половината от случаите също увеличават лимфните възли. Обикновено симптомите на заболяването преминават след няколко дни и пациентът се възстановява достатъчно бързо. В същото време са докладвани тежки случаи, свързани с разрушителни увреждания на тъкани, органи, телесни системи и фатални случаи. След събирането и анализа на клиничните данни изследователите установиха, че в 95% от случаите пациентите се възстановяват, но смъртността от заболяването е 5%.

Така че при някои пациенти има хеморагични прояви. В същото време има признаци на кръвоизлив в кожата и вътрешно кървене може да се развие. Температурата на тялото може да надвишава 40 градуса, а състоянието на пациента предизвиква звукова аларма.

Друго опасно усложнение на инфекцията с вируса е синдромът на Zika - Guillain-Barre, който се характеризира с частична парализа (пареза). Първоначално парезата засяга долните крайници, след известно време - ръцете, а след това и другите мускули на тялото. Ако парализата засяга дихателната система, пациентът може да умре в резултат на липса на кислород.

Последици за бременни жени, когато са заразени с вируса Zika

Лекарите съветват да се въздържат от посещение на страни, в които случаи на Зик треска са били регистрирани многократно, в крайни случаи препоръчват да бъдат предпазливи и стриктно да следват правилата за превенция.

Особено препоръките засягат бременни жени. И тези изисквания са оправдани. Факт е, че ако една жена, чакаща бебе, има симптоми на инфекция с Zeka вирус, последствията могат да бъдат много неприятни. Инфекцията причинява развитието на сериозно заболяване - микроцефалия. Новороденото има непропорционално малка глава, недостатъчна височина и тегло.

Поради неразвитостта на мозъка, интелектът на такива деца изостава значително от нормата, се забелязват конвулсии и координация на движенията. Често развиват страбизъм, глухота. Понякога е възможно вътрешно кървене и тъканна некроза. Животът на пациентите с микроцефалия като правило не надвишава 15 години и целият живот на дете с тежко вродено заболяване е истински тест за близки хора. Сред микроцефалите, наред с други неща, процесът на социализация е възпрепятстван.

В арсенала на лекарите до момента няма начин да се предотврати предаването на вируса от заразена майка на плода. вирусните ефекти на жокер за бременни жениЕдинствената възможност, която лекарството може да предложи, когато диагностицира треска на бременна жена, Зика, е изкуственото прекратяване на бременността.

Световната здравна организация предупреждава, че са възможни нови огнища на опасна инфекция. В резултат на това както местните обитатели на тропически страни, така и туристите от други страни могат да страдат. Проблемът е особено актуален в навечерието на Олимпиадата през 2016 г., която ще се проведе в Бразилия, разположена в тропическите и субтропичните географски райони.