Възпаление на окото

Възпаление на окото

възпаление - е реакцията на тялото към всякакви увреждания или вредния ефект на причинителя на заболяването. Възпаление може да се появи във всеки орган на човешкото тяло, включително възпаление на окото.

Причини за възпаление на очите

Окото е много сложен орган, състоящ се от няколко типа тъкани и различни елементи, всеки от които изпълнява определени функции. Възпалението може да възникне или в която и да е част на окото, или в офталмологичния участък, например под окото или клепача. Причините за възпалението са разделени на няколко основни групи:

 • Инфекциозни (бактерии, вируси, гъбички);
 • травматични (пясък и други чужди тела);
 • химически (алкални и други химикали).

Симптоми и лечение

Симптоми на възпаление на окото:

 • зачервяване;
 • сърбеж;
 • поливане;
 • подуване;
 • фотофобия;
 • болка;
 • гнойно изхвърляне;
 • дискомфорт в областта на очите.
 • - синдром на сухота в очите.

Работа климатик и отоплителни системи, компютърни монитори радиация, полени, прах, козметика, газ замърсява въздуха, носенето на контактни лещи, ярка слънчева светлина дневно излагане на човешкото око. Тези фактори могат да причинят SSH, синдром на сухото око: сълзи, усещане за пясък в очите, сухота, болка. Този проблем тревожи около 18% от жителите на света. За да се премахне неудобството, което причинява сухота на роговицата на окото, повърхността на зрителните органи се нуждае от защита и продължително овлажняване. Хората, които понякога изпитват дискомфорт в очите, могат да предписват очни капки сложни ефекти, например, Стилавит. Формулата на този комплекс разтвор съдържа овлажнители, противовъзпалителни и лечебни вещества, способни освен хора от чувство пясък уловена в окото и други неприятни усещания, свързани с изсушаване на роговицата

Същите симптоми могат да възникнат при физическо увреждане на окото, което се причинява от навлизането на пясък, прах, дразнене на очите, главоболие, прекомерно изчерпване. Но не се толерира такива симптоми - зачервяване по всяко време може да отиде в възпаление.

Как да облекчите възпалението на очите?

Как да лекувате възпаление на окото, лекарят ще ви каже. Ако по някаква причина нямате възможност да посетите лекар, съветът за наркотиците ще ви помогне.

Можете да премахнете възпалението на очите у дома с помощта на отвара от лайка или обикновен черен чай. Налейте чай или лайка, охладете инфузията и изплакнете очите си два пъти на ден с памучен тампон. Ако очите са не само възпалени, но и сълзотворен, тогава можете да използвате инфузия на невен. Но не забравяйте, че очите са много важен орган и възпалението може да доведе до необратими процеси, водещи до слепота. Ето защо, при първа възможност покажете на Вашия лекар.

От лекарствата се използват предимно антибактериални капки и мехлеми за очите. Когато ечемик антибиотичен мехлем се прилага към възпалената област, характерна подуване на век, най-малко 3 пъти на ден до пълното изчезване на симптомите, но не по-малко от 5 дни, дори ако симптомите са изчезнали преди. В бактериална конюнктивит (зачервяване на очите с гнойна) всели капки 2-4 пъти дневно до пълното отзвучаване на симптомите, най-малко 5 последователни дни. Важно е да се запомни, че за всеки антибактериални капки и мехлеми както за системна и антибиотици, бактерии могат да vyrabatat стабилност в случай на курс на прекъсване на лечението веднага след изчезване на симптомите, в който случай не е по-ефективен антибиотик.

Видове възпаление на окото

Един от най-честите видове възпаление е конюнктивит. Обикновено това се дължи на инфекция в окото. Конюнктивитът може да бъде остър или хроничен, в зависимост от вида на инфекцията.

Сред различните видове възпаления, един от най-тежките видове е:

 1. кератит Възпаление на роговицата на окото. В случай на възпаление на роговицата окото никога не трябва да се третира независимо. Необходимо е да се установи причината за заболяването. Тя може да се състои в проникване на бактерии и вируси в окото или в инфекция с инфекция на човешкото тяло.
 2. Възпаление под окото могат да свидетелстват за различни заболявания на очите - от ечемик, който е доста лесен за лечение, до блефарит, което ще изисква усилие в лечението.
 3. Гнойно възпаление на окото обикновено причинени от проникването в окото на инфекции на стрептококи или стафилококи. Има няколко етапа на това заболяване: колкото по-бързо започва лечението, толкова по-големи проблеми могат да бъдат избегнати.

Има и други видове възпаление. Някои се лекуват много бързо и просто, други - дълги и твърди, някои от тях изискват стационарно лечение, много при липса на терапия Възпаление под окото до частична или пълна загуба на зрение.

Във всеки случай, лечението на възпаление на очите трябва да се извършва под наблюдението на офталмолог. Първо, той ще открие причината за възпалението, второ, ще избере правилното лечение и ще помогне да се избегнат усложнения. Особено внимание трябва да се обърне на възпалението на очите при деца. Противно на общоприетото схващане, не можете да измиете очите със слюнка или кърма, или е по-добре да не използвате разтвори, съдържащи антибиотици, без да предписвате лекар. Използвайте чаени или лайка разтвори за облекчаване на възпалението и не забравяйте, че трябва да ги измиете и с двете очи.