Мога ли да изплакна устата си с водороден прекис?

мога ли да изплакна устата си с водороден прекис

Във всеки шкаф за домашна медицина присъства водороден пероксид или пероксид. Това решение е отлично антисептично средство, което позволява бързо и безболезнено почистване на повърхността на патогенните бактерии. По правило се използва външно на повърхността на кожата, но по-често пациентите на зъболекаря се интересуват дали е възможно да се изплакне устата с водороден прекис. Изглежда, че това лекарство няма противопоказания и странични ефекти, но все още има опасности в употребата му.

Възможно ли е да изплакнете устната кухина с водороден прекис?

Подобно на всички лигавични мембрани, възпалителните процеси на инфекциозна природа често започват в устната кухина поради размножаването на патогени. За да се справи с такива патологии, помага комплекс от медицински процедури, състоящи се в систематични препарати, както и с използване на местни антисептици (Tantum Verde, Stomatidin).

В действителност е възможно и дори е необходимо да изплакнете устата си с водороден прекис, но не се препоръчва да го направите сами. Факт е, че при възпалителните процеси в устната кухина микробите се локализират на най-недостъпните места - ъглите на венците, пародонталните джобове, пространствата между зъбите. Домашните изплаквания със слабо концентриран разтвор на водороден прекис просто ще бъдат неефективни. За да се унищожат бактериите, е необходимо лекарството да съдържа правилното количество активен ингредиент, да се доставя под налягане и точно на мястото на патогенните микроорганизми. Независими опити за измиване на венците няма да успеят. Най-вероятно ще има силно раздразнение на лигавиците, което само ще влоши съществуващите проблеми.

Строго е забранено използването на пероксид като избелващо средство за зъби. Тази техника не само не ги прави по-леки, но и ще предизвика разрушаване на емайла.

Как да изплакнете устата си с водороден прекис по време на стоматит и други заболявания на венците?

може да изплакнете устата си с водороден прекис

В стоматологичния кабинет процедурата за измиване на венците се извършва по следния начин:

  1. Концентриран разтвор на водороден прекис се излива в специална спринцовка.
  2. Острият край на иглата леко се счупи.
  3. Краят на пародонталния джоб се отдръпва, спринцовката се вкарва в него с тъпия край на иглата.
  4. Под налягане настъпва разтвор на водороден прекис.

Само по този начин е възможно да се отстранят бактериите от устната кухина, да се измият пародонталните джобове и да се почисти венците качествено.