Колко правилно е да измервате налягането от автоматичния тонометър?

как да измервате налягането с автоматичен тонометър

Днес в аптеката можете да закупите повече от 30 различни модела електронни тонометри. Някои от тях са напълно автоматични, докато други изискват механично инжектиране на въздух. Освен това има опции за устройства с маншет на рамото и китката. Въпреки очевидната простота на процедурата, важно е предварително да се установи как да се измерва правилно налягането с автоматичен тонометър. Ако някои от нюансите не се наблюдават, резултатите може да са неточни или с голяма граница на грешка.

На коя ръка да измерите налягането чрез автоматичен тонометър?

Според медицинските препоръки е правилно да се измерва от дясната ръка.

В този случай се регистрира максималното налягане. Това се дължи на анатомичната структура на сърцето и неравномерното разпределение на кръвното налягане в кръвоносните съдове, които се хранят дясната и лявата ръка. И разликата между измерванията на различни ръце е около 20-30 mm Hg. Чл. Ако процедурата се извършва само върху лявата ръка, лесно е да не забележите развитието на хипертония.

Как да измерите налягането чрез автоматичен тонометър?

Има 3 основни вида описано оборудване:

 • тонометър с раменна маншет;
 • тонометър с маншет за китката;
 • тонометър със стационарен маншет.

Нека разгледаме основните препоръки за извършване на измервания от всички видове апарати:

 1. Премахнете плътните и плътни дрехи, навийте ръкава от дясната си ръка или преместете тениска.
 2. Удобно е да седите на стол пред бюрото, трябва да е доста висок.
 3. Изправете гърба си, отпуснете се и поставете ръката си върху хоризонтална повърхност, така че да има опора от китката до лакътя.

Как да измервате кръвното налягане чрез различни автоматични монитори за кръвно налягане:

 1. С раменна маншетка. Поставете електронния рекордер в зоната на видимост и свободен достъп до него чрез свободна ръка. За да сложите маншета от дясната ръка, тъканта трябва да е здрава, но не здрава, да се прилепи към кожата. Центърът на маншета трябва да съвпада с нивото на сърцето. Натиснете бутона "Старт" или "Старт". Изчакайте, докато на дисплея се появи окончателен резултат от измерването. По време на процедурата, не се движете или говорете.
 2. как да измервате кръвното налягане с автоматичен тонометър 1

 3. С маншет за китката. Завийте маншета около китката, а електронният модул трябва да се намира от вътрешната страна на ръката, така че дисплеят да е ясно видим. Вдигнете дясната ръка, като я огънете в лакътя, докато мониторът на кръвното налягане се намира на нивото на сърцето. Можете да поставите кърпа или кутия за устройства под китката си. Натиснете бутона за стартиране. Не говорете и не се движете докато резултатите от измерването не се появят на дисплея.
 4. как да измервате кръвното налягане чрез автоматичен тонометър 2

 5. С неподвижен маншет. Поставете ръката си в специалното отделение. Формата на устройството гарантира правилното положение на ръката. Натиснете бутона за стартиране на рекордера, подобно на предходните препоръки, за да седнете тихо. Получете резултата със звуков сигнал.
 6. как да измервате кръвното налягане с автоматичен тонометър 3

Струва си да се отбележи, че тонометри с раменна маншета също са полуавтоматични. В този случай веднага след натискане на бутона за стартиране е необходимо маншета да се изпомпва чрез механична круша до стойност 220 mm Hg. Чл. Тогава самото устройство ще продължи да работи.