Изплакнете гърлото с водороден прекис

гаргара с водороден прекис

Болката и болезненото гърло са най-често симптоми на ларингит, тонзилит (тонзилит), фарингит, които в повечето случаи са причинени от бактериална инфекция. Като правило, в такива ситуации се предписва сложно лечение, което често включва изплакване на гърлото с различни решения. Тази процедура ви позволява да се измиете от слузта на ларинкса и сливиците заедно с патогенната микрофлора и продуктите от жизнената му дейност, като по този начин ускорите процеса на възстановяване. Освен това, изплакващите разтвори могат да имат антисептично, противовъзпалително, омекотяващо действие.

Едно от лекарствата, които широко се използват при стенокардия и други възпаления в гърлото, е разтвор на водороден прекис. Това е прост и достъпно лекарство, което може да бъде закупено във всяка аптека. В допълнение, много хора винаги имат водороден пероксид на върха на пръстите си в гърдите на домашното лекарство, което им позволява незабавно да започнат лечението, дори и при първите симптоми на заболяването. Трябва обаче да знаете, че този метод изисква известна предпазливост.

Въглероден пероксид в гърлото инфекции

Водородният пероксид е воден разтвор, който не е токсичен и рядко предизвиква алергични реакции. Той има достатъчно добри дезинфекционни свойства и често се използва за почистване и дезинфекция на сложни рани, флегмони и др. Когато се използва водороден прекис гаргара за ефективно дезинфекциране и премахване на слуз съсиреци, бактериалната плака от повърхността на гърлото, сливиците и езика. По този начин тя помага за намаляване на тежестта на интоксикация на тялото, тя помага за подобряване на цялостното здраве.

Как да гаргара с водороден прекис?

Когато изплаквате гърлото (устата) с водороден прекис, трябва стриктно да спазвате пропорциите. Това се дължи на факта, че използването на прекалено концентриран разтвор може да доведе до дразнене и дори химическо изгаряне на лигавицата, а твърде слабото решение няма да даде желания ефект. Ето защо трябва внимателно да обмислите дозата на продукта.

Също така трябва да се помни, че е невъзможно да се поглъща разтвор на водороден прекис, защото тя има доста силна окислителна активност. Въпреки че някои традиционни лечители препоръчват използването на пероксид при определени концентрации, въпреки това ефективността на такова лечение се обсъжда и не се доказва.

За да приготвите разтвор за изплакване, трябва да разредете една супена лъжица водороден прекис (3%) в 200 ml топла вода. Също така за тази цел можете да използвате hydropyre таблетки - една таблетка (1,5 g) се разтваря в 200 ml вода. Полученият разтвор се използва за изплакване по стандартен начин. Желателно е лекарството да се държи в устата ви възможно най-дълго. изплакване с водороден пероксид

След промиване с разтвор на водороден пероксид все още е необходимо за изплакване на гърлото хладка вода, за да се измие средства с повърхността на лигавицата. Също така за тази цел могат да се използват билкови екстракти, които имат противовъзпалителен ефект (лайка, невен, градински чай, жълт кантарион, хвощ, и т.н.), което ще повиши терапевтичния ефект.

Процедурата се препоръчва да се повтаря на всеки 3 часа (4-5 пъти на ден). Не се препоръчва да пиете или ядете след изплакване за половин час. Продължителността на лечението в повечето случаи е 5-7 дни.

Разтвор на водороден пероксид може да се измие и нос при студ и синузит. Но за тази процедура се използва разтвор с различна концентрация. За да го направите, трябва да добавите 10-15 капки водороден прекис (15%) към супената лъжица топла вода. Полученият разтвор трябва да се капва в носа с пипета. След половин минута почистете носа на слуз.