Царевично нишесте – добро и лошо

царевично нишесте

Царевичното нишесте – продукт, получен от царевични зърна, има млечен бял цвят с жълтеникав оттенък и характерен мирис. Този продукт се разтваря добре както в студена, така и в гореща вода и благодарение на свойството на царевичното нишесте за подуване се използва широко при приготвянето на храна, както домашна, така и фабрично произведена, като сгъстител.

Напоследък привържениците на здравословното хранене се придвижват да изоставят съдържащите нишесте продукти. Въпреки това, за да се прецени ползите и вредите от царевичното нишесте, трябва да се разберат неговите свойства, както и индикации и противопоказания за употреба.

Contents

Предимствата на царевичното нишесте

Скорбялата, произведена от царевични семена, има добър витамин и минерален състав, поради което оказва положително влияние върху нервната система и умствената активност и това е важно предвид бързия темп на съвременния живот.

Въпреки това, тя има по-висока калорична стойност, сравнима с картофи, около 343 kcal. / 100 g продукт и съдържа главно въглехидрати. Това са въглехидратите, съдържащи се в царевичното нишесте, които много направят това да се избегне. И напразно, защото се състои от сложни въглехидрати, които нямат нищо общо с вредните монозахариди.

Нишесте от царевица се показва на хора, страдащи от диабет, тъй като е в състояние да контролира нивото на кръвната захар.
В детската храна също така не го прави, защото не съдържа глутен, който някои деца имат алергии или непоносимост.

При хипертония и сърдечно-съдови нарушения нишестето допринася за подобряване на съдовото състояние.
Минералната съставка на царевичното нишесте влияе положително върху имунната система и дори понижава холестерола, а също така има изразен холеретичен ефект.

Увреждане на царевично нишесте

В допълнение към индивидуалната непоносимост и алергиите към царевицата не е необходимо да се приема нишесте за хора с тенденция да образуват кръвни съсиреци, храносмилателни проблеми, киселини и затлъстяване.

Особено внимание трябва да се обърне на произхода на продукта. Тъй като при обработката му с пестициди и много минерални торове, използването на царевично нишесте царевично нишесте с отслабванестава съмнително, но вредата е очевидна.

Царевично нишесте с отслабване

Въпреки факта, че нишестето е висококалоричен продукт, все още можете да отслабнете с него. Важно е само да помните смисъла на мярката и да не превишите препоръчителните норми за съдържанието на въглехидрати в храната. В допълнение, популярната дикана диета съветва тези, които губят тегло да използват активно царевично нишесте за готвене на домашно приготвени сладкиши.

Също така си заслужава внимателно да проучите състава на използваните продукти, тъй като в много от тях се намират нишестета, от сладкиши до полуготови продукти и колбаси.